BALANCE TEST

test na poměr Omega 6 a Omega 3

Tento jednoduchý diagnostický test změří obsah omega-3 ve vašich buňkách a vypočítá kritický poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Poměr Omega 6 a Omega 3 a Omega 3 index (hladina EPA + DHA v krvi) je relevantním ukazatelem rizika příčin ischemické choroby srdeční (ICHS), infarktu a všech dalších civilizačních chorob (artritída, artróza, autismus, ADHD, diabetes, vysoký krevní tlak).

Tento test dokáže také přesně určit zda je v těle přítomen skrytý chronický zánět, nebo ne. Odhalí případnou nerovnováhu omega 6 a omega 3 mastných kyselin, tedy odhalí i ty skryté zánětlivé faktory těla a jeho tendence k případným možným zdravotním indispozicím. Mít příliš mnoho omega 6 ve srovnání s omega 3 může podporovat zánětlivé procesy v těle, což je spojeno s různými zdravotními komplikacemi. Naopak dostatečný příjem omega-3 může tyto záněty redukovat. Vhodný poměr mezi těmito dvěma typy mastných kyselin je klíčový pro zdraví, protože nerovnováha může vést k chronickým zánětům a jiným zdravotním problémům.

Otestování poměru omega 6 a omega 3 je také důležité pro zjištění, jak efektivní jsou omega 3 doplňky, které již užíváte. Díky testu tak můžete zjistit, zda doplňky, které užíváte, skutečně přispívají k lepší rovnováze a tím i ke zlepšení vašeho zdravotního stavu. 

Znáte svůj Omega 3 index? 

Víte nakolik jste chráněni proti skrytým zánětům?

Znáte svůj Omega 3 index?

INFORMACE O BALANCE TESTU ZINZINO

Balance Test společnosti Zinzino je jednoduchým sebetestem, který po odebrání kapilární krve z prstu umožňuje analýzu obsažených mastných kyselin prováděnou s využitím techniky suché krevní kapky (DBS). Bude-li naším cílem analýza mastných kyselin, je vědecky dokázáno, že technika DBS je právě tak přesná, jako odebrání vzorku žilní krve. Je zapotřebí pouze několika kapek krve ze špičky prstu umístěných na filtrační papír Whatman®, a provedení potrvá necelou minutu.

Proč byste se měli otestovat?

Balance Test dokáže přesně určit zda máme v těle přítomen skrytý chronický zánět a nebo ne. Odhalí případnou nerovnováhu omega 6 a omega 3 mastných kyselin, tedy odhalí i ty skryté zánětlivé faktory těla a jeho tendence k případným možným zdravotním indispozicím.

Testovat Omega 3 klíčové, pokud...

  • vás dlouhodobě trápí jakékoli zdravotní problémy (častá nemocnost, snížená obranyschopnost, oslabená imunita, různé záněty akutní i chronické, různá autoiminitní onemocnění, artritida, bolesti svalů, kardiovaskulární a další onemocnění spojená s nedostatečným příjmem protizánětlivých živin).
  • cítíte se unavení, bez energie.
  • pociťujete ztrátu kognitivních funkcí ("unavený mozek", "mozková mlha", často zapomínáte, těžko se soustředíte, máte problémy s koncentrací, potíže při učení, zhoršenou pamět a výkyvy nálad či nemoci jako je ADHD, demence apod.).
  • trápí vás stavy úzkostí, deprese, léčíte se s depresemi apod.
  • pokud jíte zdravě, ale stále se vám nedaří získat optimální váhu (nejde vám zhubnout nebo naopak přibrat).
  • hodně sportujete a potřebujete dlouhodobě podporovat svoji kondici a výkonnost.
  • máte náročnou práci s vysokou mírou stresové zátěže.
  • pracujete na směny a máte narušený cirkadiánní rytmus.
  • chcete zpomalit stárnutí.

Jak zjistím svůj Omega 3 index?

Svůj poměr Omega 6 : Omega 3 a Omega 3 index zjistíte díky jednoduchému testu z kapky krve (tzv. Balance Test), který si můžete udělat sami a svůj vzorek zaslat do norské laboratoře VITAS Analytical Services.

Tato nezávislá laboratoř spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a je držitelem certifikátu osvědčených výrobních postupů (GMP) s 20-letou zkušeností v provádění špičkových chromatografických vyšetření s využitím nejmodernějších technologií.

Analytické služby nezávislé laboratoře VITAS v Norsku anonymně analyzují procentuální obsah 11 mastných kyselin, které dohromady představují přibližně 98 % veškerých mastných kyselin v krvi, a získané hodnoty budou reflektovat vaši stravu v období posledních 120 dnů, což je zároveň životnost vašich krvinek. 

Výsledek testu je potom během 3 - 4 týdnů velmi podrobně zpracován, takže získáte o svém těle důležité informace, na základě kterých pak můžete ještě více cíleně upravit své stravovací návyky, případně upravit dávkování Omega 3 doplňků, ale také si zároveň otestovat, zda jsou Omega 3, které užíváte, účinné a funkční.  

Diagnostika je snadná a rychlá

  • Test z kapky krve zvládnete provést v pohodlí domova sami.
  • Test posíláte poštou k vyhodnocení do nezávislé laboratoře VITAS Analytical Services.
  • Výsledky testu jsou dostupné do 20 dnů na zinzinotest.com pod vaším unikátním kódem, který je součástí testu.
  • Změření hladiny 11 mastných kyselin v krvi.
  • Hodnocení poměru Omega 6 a Omega 3
    mastných kyselin.
  • Pošlu vám videonávod, podle kterého zvládnete test spolehlivě sami.

Měření se provádí pro následující mastné kyseliny

  • Palmitová kyselina, C16:0, nasycené tuky
  • Stearová kyselina, C18:0, nasycené tuky
  • Olejová kyselina, C18:1, omega-9
  • Linolová kyselina, C18:2, omega-6
  • Alfa-linolenová kyselina, C18:3, omega-3
  • Gama-linolenová kyselina, C18:3, omega-6
  • Dihomo-gama-linolenová kyselina, C20:3, omega-6
  • Arachidonová kyselina (AA), C20:4, omega-6
  • Eikosapentaenová kyselina (EPA), C20:5, omega-3
  • Dokosapentaenová kyselina (DPA), C22:5, omega-3
  • Dokosahexaenová kyselina (DHA), C22:6, omega-3

Co vše Balance Test analyzuje?

Balance Test zjišťuje množství 11 mastných kyselin, včetně nasycených, mononenasycených (omega-9) a polynenasycených (omega-6 a omega-3) mastných kyselin.

1) Vaše ochrana (profil 11 mastných kyselin)

Tento test ukáž stav vaší celkové buněčné ochrany. Tento index měří 11 mastných kyselin, které společně tvoří přibližně 98% mastných kyselin v krvi. Mastné kyseliny Omega 6 a Omega 3 si naše tělo neumí vyrobit, proto je nezbytné je získávat ze stravy. Tyto Omega 6 a Omega 3 jsou uloženy v buněčných membránách a jejich metabolity regulují zánět a kontrakci hladkého svalstva v celém těle. Produkce těchto látek určuje, zda stávající strava přímo zánětlivé procesy v těle podporuje, nebo zda existuje riziko vzniku zánětů a nebo zda je silně protizánětlivá. Je třeba vědět, že dlouhodobě prozánětlivá strava může být pro naše zdraví naprosto zničující.

Cílem tedy je získat hodnotu indexu nad 90%, což potom znamená, že strava, kterou jíte je PROTIzánětlivá a jste optimálně chráněni.

 Jaká jsou rizika při hodnotě 90 % a nižší?

Hodnota 90 % a nižší profilu mastných kyselin značí, že chybí kyseliny nezbytné pro správné fungování buněk a homeostáze. Nejčastěji se jedná o EPA, DHA a AA.

Nízká hodnota koreluje s riziky jako u Omega 3 indexu a poměru Omega 6 : Omega 3 viz níže.

Cílem je získat hodnotu nad 90 %, která znamená, že vaše strava je protizánětlivá a jste chráněni.

2) Hladina Omega 3 | Omega 3 index (EPA + DHA)

Určuje množství (hladinu) Omega 3 (EPA a DHA) v porovnání s ostatními mastnými kyselinami nalezenými v krvi a měla by být nad 8 % z celkové hodnoty mastných kyselin. Omega 3 (EPA a DHA) jsou základními stavebními prvky buněčných membrán, a pokud jejich hladina klesne pod 4 %, tělo může mít problém s udržováním normálního vývoje buněk a tkání.

Omega 3 (EPA) je nejvíce koncentrovaná v krvi, svalech a tkáních. Omega 3 (DHA) je obsažena hlavně v mozkových buňkách, spermatu a očích. DHA je zásadní pro normální funkční vývoj mozku a sítnice, zejména u předčasně narozených dětí. DHA je nezbytná pro prenatální vývoj mozku a představuje až 40 % membránových fosfolipidů mastných kyselin v mozkových buňkách (neuronech).

Hladina Omega 3 (EPA + DHA) přímo ovlivňuje stav celého organismu, zejména pak srdce, krevního oběhu, mozkové činnosti, ochranného účinku na nervovou soustavu (neuroprotekce), biogeneze fotoreceptorů.

Co se děje při nízké hladině EPA a DHA pod 8 %?

Pokud vaše strava obsahuje nízké množství protizánětlivých Omega 3 (EPA a DHA), může způsobovat zánětlivé procesy v těle, které jsou primární příčinou všech kardiovaskulárních a dalších onemocnění spojených s nedostatečným příjmem protizánětlivých živin (životním stylem). Chronické záněty jsou příčinou převážné většiny civilizačních a nepřenosných onemocnění.

Rizika: Únava a snížená obranyschopnost, artritida, rudnutí, otoky, bolesti svalů, chronická bronchitida, sinusitida, onemocnění srdce, rakovina*, záněty prostaty, infekce močového traktu, fibrocystóza prsu, náhlá srdeční smrt, akutní koronární syndrom, mrtvice, infarkt, smrt ze všech možných příčin, ztráta kognitivních funkcí, demence, zrychlené stárnutí, onemocnění očí (suchost). Nemoci oběhové soustavy jsou nejčastější příčiny úmrtí (na tyto nemoci umírá každý 2-3 člověk).

*Rakovina nemůže růst když v těle není přitomen chronický zánět.

3) Poměr Omega 6 : Omega 3 (Poměr – AA : EPA)

Určuje, zda strava je vyvážená, nevyvážená nebo prozánětlivá. Přebytek rostlinných Omega 6 mastných kyselin způsobuje prozánětlivé prostředí v organismu. Správný poměr Omega 6 (AA) : Omega 3 (EPA) by měl být pod 3 : 1. Správná rovnováha Omega 6 a Omega 3 je důležitá pro udržení normálního vývoje buněk a tkání (homeostáze) a pomáhá tělu řídit zánět.

U mnoha nemocí a potíží souvisejících s nezdravým životním stylem byla pozorována nerovnováha mezi Omega 6 a Omega 3 mastnými kyselinami. Správná rovnováha mezi Omega 6 a Omega 3 je rozhodující pro zdraví všech těhotných žen a dětí, protože vyvíjející se mozek a nervový systém dítěte vyžaduje velká a vyvážená množství Omega 6 a Omega 3, které musí pocházet od matky. Správná rovnováha podporuje duševní zdraví a nervové funkce, zdravé srdce a oběhový systém, žaludek, střeva, plíce, pokožku. Naše současná strava obsahuje převahu, až 15x více prozánětlivých Omega 6 z obilovin a některých rostlinných olejů (př. slunečnicový, kukuřičný olej). Odpovídá tomu i složení nezdravých krmných směsí pro zvířata.

 

Co způsobuje špatný poměr Omega 6 : Omega 3?

Pokud vaše strava obsahuje nadbytek Omega 6 a nedostatek Omega 3, je tedy prozánětlivá.

Deficit EPA + DHA a přebytek kyseliny arachidonové (AA) způsobuje: Konstantní uvolňování prozánětlivým prostaglandinů PGE2 a desktručních enzymů matrix metaloproteinázy (MMP).*

Rizika: Postižení kostí (osteoporóza), poškození chrupavek (artŕoza), artritida (klouby), postižení cév (vysoký krevní tlak, ateroskleróza – kornatění tepen, křečové žíly, hemeroidy), postižení mozku (neurodegenerativní nemoci: Alzheimer, Parkinson), postižení tkání (nádorové buňky, metastáze, rakovina), zrychlené stárnutí, ADHD.

*Pokud je poměr Omega 6 : Omega 3 vyšší než 3:1, znamená to stav zvýšené zánětlivosti v těle. V první fázi ještě nepůsobí závažnější škody, pouze vyvolává nepříznivé reakce (edém). Pokud však v těle chybí protizánětlivé polyfenoly, dochází k likvidaci nitrobuněčných lyzozomů, které produkují destrukční enzym MMP (matrix metaloproteináza), který už způsobuje vážné problémy. V první fázi je tedy nejdůležitější poměr Omega 6 : Omega 3 (měl by být 3:1 a nižší).

4) Efektivita tvorby kyseliny arachidonové (AA)

Tento index ukazuje, jak účinně je Omega 6 – kyselina linoleová (LA) přeměněna v těle na Omega 6 kyselinu arachidonovou (AA). Správné hodnoty by se měly pohybovat v rozmezí 6,5-9,5 % u dospělých a 7-10 % u dětí. Nízká hladina může být důsledkem snížené enzymatické aktivity nebo nedostatečné spotřeby Omega 6 linolové kyseliny (LA) kvůli nízkotučné dietě. Nízká hladina AA může vést k častějším infekcím nebo pomalému hojení ran.

Až 95 % testovaných má dostatek nebo přebytek AA!

Kyselina arachidonová (Omega 6) hraje důležitou roli především v kojenecké výživě a je zvláště důležitá pro vývoj mozku a nervového systému dítěte. Děti nemohou AA syntetizovat a musejí je přijímat ve stravě, formou mateřského mléka (proto je velmi důležité aby i kojící maminka měla tento koeficient v pořádku) nebo pomocí doplňků stravy. Jedno je jasné, bez tuků zdravě žít nemůžeme. Diety vyhýbající se jakékoliv formě tuku mohou být velmi nebezpečné pro zdraví a vývoj. Na druhou stranu nadměrná konzumace je rovněž rizikovým faktorem.

Cílem je mít koeficient v rozmezí 6,5-9,5 % u dospělých a 7-10 % u dětí. 

5) Index tekutosti (propustnosti) buněčné membrány (poměr nasycené tuky : EPA + DHA)

Poměr mezi nasycenými mastnými kyselinami (tuky) a Omega 3 esenciálními mastnými kyselinami s dlouhými řetězci (EPA) a (DHA) svědčí o propustnosti a tekutosti buněčné membrány. Čím více nasycených tuků je přítomno v buněčné membráně, tím je membrána tužší, méně tekutá, méně propustná a naopak. Čím více Omega 3 polynenasycených tuků s dlouhými řetězci (EPA a DHA) je přítomno v membráně, tím je membrána více tekutá, elastická a propustná pro živiny.

Pokud tedy máme nedostatečnou propustnost buněčných membrán, je jasné, že i když se stravujeme skvěle, jíme kvalitní potraviny a doplňky stravy, tak potřebné živiny a další látky do buňky nemusí snadno proniknout. To je také vysvětlení, proč u některých lidí samotná změna stravy nemusí vést k očekávaným výsledkům.

Cílem je mít index pod hodnotu 4 : 1. Složení a celková struktura buněčné membrány jsou rozhodující pro zdraví buněk a tudíž i pro zdraví celého těla. Na jednu stranu membrána musí být dostatečně pevná, aby poskytovala robustní buněčnou architekturu. Na druhou stranu stejná membrána musí být dostatečně propustná, aby se živiny mohly dostat dovnitř a odpadní produkty uvnitř buňek se nehromadily a mohly jít ven. Díky tekutosti pak buněčné receptory mohou volně „proplouvat“ v její lipidové dvouvrstvě. Buněčné receptory v lipidové dvouvrstvě plní funkci určitých záchytných míst neboli stanic pro hormony a další bioaktivní živiny, které mají přímý vliv na životnost buněk. 

Lidský organismus je složen z cca 50 bilionů buněk. Každá je chráněna buněčnou (cytoplazmatickou) membránou tvořenou dvojitou vrstvou fosfolipidů (mastnými kyselinami a proteiny). Pokud buněčná membrána nemá správný poměr esenciálních Omega 6 : Omega 3 (3:1 a nižší), narušuje to správnou funkci buňky.

Vyšší poměr než 4:1 může mít za následek:

Vaše strava a životní styl dostatečně nepřispívá k dobré propustnosti a vstřebatelnosti hormonů a živin (kyslík, glukóza, vitamíny, minerály...)

Nedostatečnou látkovou výměnu na buněčné úrovni, špatnou detoxikaci.

PROzánětlivé prostředí v buňkách.

6) Index mentální stability “duševní rovnováhy” (poměr AA : EPA + DHA)

Poměr mezi Omega 6 kyselinou arachidonovou (AA) a Omega 3 (EPA a DHA) odráží stav související s naší náladou a psychickým rozpoložením. Tento index by měl být pod 1:1. Pokud máte hodnotu vyšší než 1:1, změňte svůj stav příjmem Omega 3 (EPA + DHA) s polyfenoly.

Existují důkazy, že nerovnováha mastných kyselin může mít významný vliv i na vznik depresí a Omega 3 v takovém případě působí jako fajn stabilizátory nálady. Pokud máme dostatečný příjem Omega 3, má to vliv na snížení pocitů hněv, agresivity, úzkostí a také to zvyšuje náš kognitivní výkon. Dětství a stáří jsou kritická a zranitelná období života, kdy je dostatečný příjem EPA a DHA zásadní pro správné fungování mozku. Nedostatek Omega 3 je spojován s potížemi při učení, zhoršenou pamětí a výkyvy nálad.

To může fungovat tak, že když jsou neurony stimulovány neurotransmitery, jak Omega 3 EPA a DHA z mořských zdrojů, tak Omega 6 kyselina arachidonová (AA) jsou uvolňovány z lipidové dvouvrstvy a metabolizovány v mozku, což vede ke vzniku řady bioaktivních sloučenin, jako jsou prostaglandiny, tromboxany, leukotrieny, lipoxiny, resolviny a proteiny, včetně neuroprotektinu D1 z volné DHA.

Tyto bioaktivní tkáňové hormony mají význam pro regulaci jemné motoriky, mohou modulovat a ovlivňovat několik cest spojených s neurotransmitery, jako jsou serotonin, noradrenalin, které ovlivňují rychlost srdečních kontrakcí, acetylcholin ovlivňující schopnost udržení pozornosti a dopamin ovlivňující schopnost učení se.

Co značí výsledek indexu nad 1 : 1?

Strava nepřispívá k duševní rovnováze. Deficit EPA a DHA může způsobovat výkyvy nálad, depresi a agresivitu, ale také celkové zhoršení kognitivních funkcí.

Kognitivní funkce, jako je vnímání, pozornost, paměť, učení, myšlení, rozhodování a jazyk, jsou mentální dovednosti potřebné k provedení jakýchkoli úkolů, od relativně jednoduchých až po ty nejsložitější. Patří mezi ně povědomí, zacházení s informacemi, paměť a uvažování. Na to vše může mít vliv poměr Omega 6 a Omega 3. 

Proč byste se měli otestovat?

Balance Test dokáže přesně určit zda máme v těle přítomen skrytý chronický zánět a nebo ne. Odhalí případnou nerovnováhu omega 6 a omega 3 mastných kyselin, tedy odhalí i ty skryté zánětlivé faktory těla a jeho tendence k případným možným zdravotním indispozicím.

Balance Test - Zinzino
Balance test Zinzino

Balance Test Zinzino

Běžná cena testu je 178 Euro. V případě zájmu vám mohu zprostředkovat cenu s 50% slevou. 

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely vyřešení vašeho dotazu. Zásady zpracování osobních údajů