Cvičíme, jíme zdravé jídlo, ale přesto máme spousty zdravotních problémů. Vědci se shodují na tom, že jedna z hlavních příčin je nerovnováha mezi esenciálními mastnými kyselinami v našem těle. A i když se dnešní povídání netýká primárně principů Metabolic Balance, tak velmi úzce se stravou souvisí. Dnes bych s vámi tedy chtěla sdílet více do hloubky téma esenciálních mastných kyselin a jejich vlivu na naše celkové zdraví.
Jak to souvisí? Pokud máme špatný poměr Omega 6 : Omega 3, máme také nedostatečnou propustnost buněčných membrán. O této propustnosti a tekutosti buněčné membrány svědčí právě ten poměr mezi nasycenými mastnými kyselinami a Omega 3 esenciálními mastnými kyselinami s dlouhými řetězci EPA a DHA. Čím více nasycených tuků je přítomno v buněčné membráně, tím je membrána tužší, méně tekutá, méně propustná. A najednou je jasné, že i když se stravujeme skvěle, jíme kvalitní potraviny a doplňky stravy, tak potřebné živiny a další látky do buňky nemusí snadno proniknout. To je také vysvětlení, proč u některých lidí samotná změna stravy nemusí vést k očekávaným výsledkům!
A naopak – čím více je Omega 3 polynenasycených tuků s dlouhými řetězci (EPA a DHA) přítomno v membráně, tím je membrána více tekutá, elastická a propustná pro všechny důležité živiny a zároveň mohou také dobře detoxikovat. Proto považuji za důležité tento parametr znát! Tuto hladinu Omega 3 a poměr Omega 6 : Omega 3, tedy i index propustnosti buněčné membrány si můžete zjistit snadno přes diagnostický BalanceTest.
Přes tuto diagnostiku lze zjistit i to, zda je či není ve vašem těle přítomen skrytý zánět.
Jedna z hlavních příčin vzniku těchto chronických zánětů a následně i degenerativních onemocnění je špatný poměr esenciálních Omega 6 : Omega 3 kyselin. Pokud tedy víme, jaký je poměr Omega 6 a Omega 3 v našem těle, pokud známe svůj index Omega 3, je možné díky tomu předcházet chronickému zánětu, který se podílí na většině civilizačních onemocnění, a také můžeme již probíhající zdravotní problémy zmírnit a v lepším případě i zcela odstranit.
Díky diagnostice pomocí BalanceTestu je tedy možné predikovat, co se děje uvnitř těla a vhodnou úpravou stravy, tzn. optimálním navýšením Omega 3 ve stravě, docílit zdraví prospěšnému poměru Omega 6 : Omega 3 3:1 a méně.
Většina z vás, kteří jste mými klienty a procházíte nebo jste již prošli programem Metabolic Balance, jste se setkali s doporučením, soustředit se v rámci vyvážené stravy i na zařazení kvalitních olejů, které obsahují vysoké množství Omega 3 mastných kyselin. Já se vždy snažím svým klientům individuálně vysvětlit všechny ty důvody, proč bychom měli ve stravě věnovat pozornost doplnění právě těch Omega 3 mastných kyselin.
Tohle téma totiž v současné době nabývá na velké důležitosti a už ho vlastně nelze přehlížet. A protože je poměrně dost obsáhlé a nejde, s ohledem na pochopení souvislostí, „vykuchat“, rozhodla jsem se pro tento článek a doplňující video, ve kterém se pokusím krátce shrnout to, co považuji za podstatné v souvislosti s Omega 3 vědět a znát. Protože teprve poté, co víme jak některé věci fungují a známe ty hlubší souvislosti, tak máme tu možnost svobodně se rozhodnout, co uděláme.
V poslední době toto téma získává prim nejen v rámci poraden výživy, ale je mu věnována i čím dál tím větší pozornost ve vědeckých a medicínských kruzích. Téma vlivu Omega 3 na naše celkové zdraví bývá častým tématem na lékařských kongresech po celém světě, kde se k němu vyjadřují odborníci nejpovolanější. Sama jsem byla před nedávnem na dvou takových kongresech a odcházela jsem na jedné straně dost vyděšená – a na straně druhé naprosto nadšená z nových vědeckých a medicínských poznatků! Ale hlavně jsem si odnesla obrovskou dávku další inspirace, v jakém směru je možné ještě zlepšit podporu celkového zdraví a zapracovat na prevenci…
Tyto údaje se mohou lišit. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje správný poměr 4:1. Vědci se však shodují, že klíčem ke zdravému fungování buněk je poměr 3:1 a nižší.
V současné době má průměrný Evropan poměr kolem 15:1 a vyšší. Optimální poměr by však měl být 3:1 a méně. Běžně se lidé v populaci pohybují kolem 15:1 a více! A není výjimkou setkat se při testování s poměry i 24:1 a více!
Je to z toho důvodu, že pokud je poměr 5:1 a vyšší, způsobuje narušení a špatnou funkci buněčných membrán, které pak nejsou schopny dostatečně chránit prostředí uvnitř buňky. To potom vede k produkci různých destrukčních enzymů, které uvolňují látky způsobující chronický systémový zánět. V dlouhodobém horizontu může být takový proces příčinou celé řady symptomů, které označujeme jako „civilizační nemoci.”
Nejhorší na tom je, že to, zda máme v těle přítomen skrytý chronický zánět nebo ne, nemusíme vůbec vědět. Můžeme se cítit skvěle, můžeme skvěle vypadat, můžeme být ve skvělé kondici, ale uvnitř se děje něco, co by se tam dít nemělo a čeká to jen na nějaké oslabení. Tento „tichý“ zánět totiž nebolí a člověk vůbec nemusí vědět, že ho má. Ale právě on je hlavní příčinou všech těch civilizačních nemocí, kterými trpí většina lidí. Je možné vidět, že nejsou na doživotní medikaci jen staří lidé, ale v 60 letech má téměř každý už své prášky na tlak, na cholesterol apod. Ale i mladší generace bere léky – třeba inzulin, léky na dysfunkci štítné žlázy, kortikoidy, antihistaminika apod.
Jen pro pro lepší představu, o čem to je, a co vlastně k těm „civilizačním nemocem“, které jsou způsobené skrytým chronickým zánětem patří – jedná se o všechny možné neinfekční nemoci jako jsou např. různé druhy alergií, astma, lupénka, ekzémy obecně, potravinová nesnášenlivost, nemoci srdce a cév, všechny typy nádorů, diabetes, oslabená imunita, bolesti kloubů a pohybového aparátu celkově, všechny autoimunitní choroby, třeba Crohnova choroba, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, atd…
Je potřeba si ale uvědomit, že taková nemoc nevzniká náhle, ale připravuje se tiše a nenápadně v těle dlouhou dobu před tím, než se projeví, aniž bychom o tom museli vědět. Potom stačí, když přijde nějaký ten spouštěč, cokoli to může být, třeba špatný spánkový režim, nebo jsme dlouhodobě vystaveni působení stresu a nebo jen přirozeně stárneme… A najednou tělo přestává fungovat, tak jak jsem byli doposud zvyklí. Dobrá zpráva je, že pokud se ten chronický skrytý zánět odstraní, tak se sníží i pravděpodobnost, že člověk někdy takovou nemoc vůbec dostane.
Jedna z hlavních příčin vzniku těchto chronických zánětů a následně i degenerativních onemocnění je špatný poměr esenciálních Omega 6 : Omega 3 kyselin.
Pokud je tento poměr 4:1 a vyšší, má to za následek:
Obě tyto esenciální kyseliny, jak Omega 6, tak i Omega 3, jsou ale nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Musíme je ale přijímat ve stravě, protože si je tělo neumí vyrobit. Navíc je nutné, aby byly v těle zastoupeny v optimální poměru, tzn. aby byly v té rovnováze, tedy v poměru 3:1 a méně.
Omega 6 jsou důležité pro akutní zánětlivou reakci, která přispívá k hojení ran a zastavuje krvácení, což je nezbytná funkce pro ochranu organismu. Na druhou stranu ale působí protromboticky a jejich příliš vysoká hladina může způsobit ucpávání cév, nepříznivě ovlivnit krevní tlak a také vést k zánětlivým a bolestivým procesům v těle. Je tedy důležité, aby hladina Omega 6 byla vyvážena dostatečným množstvím Omega 3.
Omega 3 zase působí v těle PROTIzánětlivě a mají za úkol mimo jiné chránit organismus před tvorbou chronického zánětu. Ten vzniká a je podporován špatným poměrem Omega 6 : Omega 3 – který je vyšší jak 3:1, a který nás převáží do stavu, ve kterém vznikají záněty.
Záněty vyvolávají nepříznivé reakce v těle, ale samy o sobě ještě nemusí působit nějakou závažnou škodu. Závažnější problémy vznikají až pokud je poměr Omega 6 : Omega 3 vyšší jak 5:1. Takový poměr již může vést k ničení nitrobuněčných struktur, což má pak přímý vliv na vypuštění destrukčních enzymů MMP (matrix metaloproteináza). Pokud jsou v buňkách uvolňovány tyto destrukční enzymy, tak potom začíná v těle bujet chronický zánět, který vede postupně k destrukci v tkáních, v kostech, chrupavkách nebo mozkových buňkách. To potom způsobuje příznaky, které obvykle přisuzujeme stárnutí, ale není tomu tak! Ty destrukční enzymy totiž ničí naše tkáně a mezibuněčný matrix. Tento matrix je jako síť, která udržuje buňky na správných místech (to je ta strukturální integrita), jinak by se naše tělo prostě rozpadlo!
Když tedy víme, co tenhle proces destrukce buněk a tkání způsobuje a jaké zdravotní problémy se s ním mohou pojit a jak to urychluje naše stárnutí, co tedy s tím můžeme dělat?
Můj návrh, který pro vás mám, je následující – první krok, který doporučuji udělat je – OTESTUJTE SE!
Otestujte se a zjistěte si rychle a jednoduše jaký je ten váš aktuální poměr Omega 6 : Omega 3 a jaký je váš Index Omega 3. Tohle je v současné době velmi jednoduché díky diagnostickému testu z kapky krve. Pokud máte špatné výsledky testu, tak užívání kvalitního a účinného oleje s Omega 3 s polyfenoly je způsob, jakým lze docílit správného poměru Omega 6 : Omega 3 do 3:1. Tohoto lze dosáhnout, díky pravidelnému užívání Balančního oleje s Omega 3, již během 4 – 8 měsíců (v závislosti na vstupním stavu těla a zdravotní anamnéze každého jednotlivého člověka), tím se zastaví tvorba MMP a obnoví buněčná membrána se všemi ostatními benefity.
V rámci rozšíření svých služeb nyní nově pracuji, vedle programu Metabolic Balance, i s touto diagnostikou, která dokáže přesně určit jestli má člověk v těle skryté chronické záněty a nebo ne. Jedná se o unikátní Balance test, který odhalí nerovnováhu omega 6 : omega 3 mastných kyselin, tedy odhalí i ty skryté zánětlivé faktory těla a jeho tendence k případným možným zdravotním indispozicím.
Tento test nemusí provádět lékař, můžete si udělat test sami a svůj vzorek zaslat do nezávislé norské laboratoře VITAS. (V případě zájmu vám zašlu i krátký videonávod, jak test správně provést a jak postupovat při jeho odeslání do Norska).
Výsledek testu je během 3 – 4 týdnů podrobně zpracován, takže získáte o svém těle důležité informace, na základě kterých poté můžete ještě více cíleně upravit svoji stravu, ale můžete také zjistit, zda jsou Omega 3 oleje, které užíváte, skutečně účinné a funkční.
Pokud jsou výsledky testu ukáží hlubokou nerovnováhu, je možné je zlepšit:
Já osobně již s doplňky Omega 3 neexperimentuji a užívám dlouhodobě jeden z nejkvalitnějších a nejčistších Omega 3 olejů s polyfenoly od švédské firmy Zinzino. Jedná se o směs vysoce kvalitního rybího tuku a olivového oleje z nezralých oliv, je to vlastně směs dvou složek, které sami o sobě zvlášť až tak účinné nejsou, ale když působí spolu uzamčené dohromady, tak potom mají silnou účinnost eliminace zánětu, který by jinak ta PROzánětlivá strava způsobovala.
Tento olej, právě díky svému unikátnímu složení, dokáže spolehlivě získat správný poměr Omega 6 : Omega 3 již během 4 – 6 měsíců užívání (samozřejmě v závislosti na vstupním stavu těla a zdravotní anamnéze každého jednotlivého člověka).
Průmysl, který vyrábí potravinové doplňky s Omega 3, chrání tyto mastné kyseliny umělým přidáním Vitamínu E, jakožto konzervantu. Bylo však prokázáno, že vitamín E není dostatečný při zabránění oxidaci Omega 3 mastných kyselin při procesu vstřebávání – ale dokonce se může, za určitých okolností, stát pro-oxidantem, čímž se tyto doplňky stávají nefunkčními nebo dokonce mohou organismu škodit!
To je důvod aby si každý, kdo konzumuje doplňky s Omega 3, ověřil jejich účinnost a funkčnost Balance Testem. Pokud test prokáže nedostatek Omega 3 mastných kyselin v buněčných membránách, je na zvážení každého, zda má smysl takový nefunkční doplněk stravy konzumovat.
V přírodě Omega 3 (EPA a DHA) a lipofilní polyfenoly vždy pracují společně. Nenajdete EPA a DHA samy o sobě, jsou příliš křehké a nestabilní a rychle degradují. V potravinovém řetězci mořské řasy produkují Omega 3 (EPA a DHA) společně s polyfenoly. Příroda si vybrala polyfenol rozpustný v tucích, který chrání Omega 3 produkované mořskými řasami tak dobře, že jej najdeme i v tučných rybách. Polyfenol se Omega 3 drží tak efektivně, že s nimi putuje přes mořské korýše, malé ryby, velké ryby a mořské savce. Pokud konzumujeme tučné ryby (nechované v zajetí a krmené obilným šrotem), tak se Omega 3 dostanou chráněné díky polyfenolům až k nám jakožto vrcholnému predátoru a stanou se součástí buněčných membrán. Polyfenoly rozpuštěné v tucích působí v tělu také. Pokud se dostanou do našich tkání, začnou působit v těchto místech silně PROTIzánětlivým způsobem a doplňují tak účinky Omega 3.
Průmysl, který vyrábí rybí oleje, dělá zásadní chybu – odstraňuje polyfenoly rafinací a potom Omega 3 stabilizuje přidáváním vitamínu E (což je ale neúčinný konzervant) nebo rybí olej zanechává bez ochrany a nestabilní. Proces oxidace a znehodnocení pak probíhá přímo v lahvičce, v kapsli nebo i v těle při styku s volnými radikály. To je důvod, proč běžně dostupné tobolky s rybím olejem nefungují. A to je také důvod, proč doporučuji Balance Oil, který již během 120 dnů dokáže navýšit hladinu Omega 3 nad 8%, zlepšit ten důležitý poměr Omega 6 : Omega 3, zlepšit i propustnost buněčných membrán a dostat tak tělo do rovnováhy, která tak moc důležitá pro udržení celkového zdraví.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli doplněk Omega 3, tak je určitě vhodné abyste si ověřili jejich účinnost pomocí Balance Testu. A pokud test prokáže nedostatek Omega 3 mastných kyselin v buněčných membránách, tak je na zvážení každého, zda má smysl takový nefunkční doplněk stravy i nadále užívat, když vás dostatečně nechrání.
Chcete-li získat lepší zdraví a ochranu před civilizačními chorobami, zaměřte se ve stravě na principy Metabolic Balance a ještě více dbejte na výběr potravin, které figurují ve středomořské stravě. Zaměřujte se na preferenci potravin, které obsahují Omega 3 mastné kyseliny. Cílem je vyvážit poměr Omega 6 a Omega 3 tak, abyste se dostali do rovnováhy, tedy k poměru 3:1 a méně.
Stáhni si zdarma e-book
Objevte klíče ke štíhlejší postavě, skvělé kondici a celkovému zdraví během menopauzy! V eBooku najdete popsané konkrétní zásady a principy stravování, které vycházejí z německého nutričního programu Metabolic Balance, respektují metabolické a hormonální potřeby těla a mohou vám poodhalit, jak aktivně a zdravě zvládnout všechny výzvy spojené s menopauzou. Buďte v souladu se svým tělem a užijte si plnohodnotný život i v této fázi života!