Omega 3 působí protizánětlivě a mají za úkol mimo jiné chránit organismus před tvorbou chronického zánětu.

Chronický zánět aneb proč je důležité dbát na správný poměr Omega 6 a Omega 3? Jste dostatečně chráněni?

Cvičíme, jíme zdravé jídlo, ale přesto máme spousty zdravotních problémů. Vědci se shodují na tom, že jedna z hlavních příčin je nerovnováha mezi esenciálními mastnými kyselinami v našem těle. A i když se dnešní povídání netýká primárně principů Metabolic Balance, tak velmi úzce se stravou souvisí. Dnes bych s vámi tedy chtěla sdílet více do hloubky téma esenciálních mastných kyselin a jejich vlivu na naše celkové zdraví.

Proč je tak důležité mít správný poměr Omega 6 : Omega 3 a vědět jaká je hladina Omega 3 v našem těle?To si můžete poslechnout ve videu a pokud raději čtete, tak najdete přepis videa v článku níže…

Jak to souvisí? Pokud máme špatný poměr Omega 6 : Omega 3, máme také nedostatečnou propustnost buněčných membrán. O této propustnosti a tekutosti buněčné membrány svědčí právě ten poměr mezi nasycenými mastnými kyselinami a Omega 3 esenciálními mastnými kyselinami s dlouhými řetězci EPA a DHA. Čím více nasycených tuků je přítomno v buněčné membráně, tím je membrána tužší, méně tekutá, méně propustná. A najednou je jasné, že i když se stravujeme skvěle, jíme kvalitní potraviny a doplňky stravy, tak potřebné živiny a další látky do buňky nemusí snadno proniknout. To je také vysvětlení, proč u některých lidí samotná změna stravy nemusí vést k očekávaným výsledkům!

A naopak – čím více je Omega 3 polynenasycených tuků s dlouhými řetězci (EPA a DHA) přítomno v membráně, tím je membrána více tekutá, elastická a propustná pro všechny důležité živiny a zároveň mohou také dobře detoxikovat. Proto považuji za důležité tento parametr znát! Tuto hladinu Omega 3 a poměr Omega 6 : Omega 3, tedy i index propustnosti buněčné membrány si můžete zjistit snadno přes diagnostický BalanceTest.

Přes tuto diagnostiku lze zjistit i to, zda je či není ve vašem těle přítomen skrytý zánět.

Jedna z hlavních příčin vzniku těchto chronických zánětů a následně i degenerativních onemocnění je špatný poměr esenciálních Omega 6 : Omega 3 kyselin. Pokud tedy víme, jaký je poměr Omega 6 a Omega 3 v našem těle, pokud známe svůj index Omega 3, je možné díky tomu předcházet chronickému zánětu, který se podílí na většině civilizačních onemocnění, a také můžeme již probíhající zdravotní problémy zmírnit a v lepším případě i zcela odstranit.

Díky diagnostice pomocí BalanceTestu je tedy možné predikovat, co se děje uvnitř těla a vhodnou úpravou stravy, tzn. optimálním navýšením Omega 3 ve stravě, docílit zdraví prospěšnému poměru Omega 6 : Omega 3 3:1 a méně.

Většina z vás, kteří jste mými klienty a procházíte nebo jste již prošli programem Metabolic Balance, jste se setkali s doporučením, soustředit se v rámci vyvážené stravy i na zařazení kvalitních olejů, které obsahují vysoké množství Omega 3 mastných kyselin. Já se vždy snažím svým klientům individuálně vysvětlit všechny ty důvody, proč bychom měli ve stravě věnovat pozornost doplnění právě těch Omega 3 mastných kyselin.

Tohle téma totiž v současné době nabývá na velké důležitosti a už ho vlastně nelze přehlížet. A protože je poměrně dost obsáhlé a nejde, s ohledem na pochopení souvislostí, „vykuchat“, rozhodla jsem se pro tento článek a doplňující video, ve kterém se pokusím krátce shrnout to, co považuji za podstatné v souvislosti s Omega 3 vědět a znát. Protože teprve poté, co víme jak některé věci fungují a známe ty hlubší souvislosti, tak máme tu možnost svobodně se rozhodnout, co uděláme.

V poslední době toto téma získává prim nejen v rámci poraden výživy, ale je mu věnována i čím dál tím větší pozornost ve vědeckých a medicínských kruzích. Téma vlivu Omega 3 na naše celkové zdraví bývá častým tématem na lékařských kongresech po celém světě, kde se k němu vyjadřují odborníci nejpovolanější. Sama jsem byla před nedávnem na dvou takových kongresech a odcházela jsem na jedné straně dost vyděšená – a na straně druhé naprosto nadšená z nových vědeckých a medicínských poznatků! Ale hlavně jsem si odnesla obrovskou dávku další inspirace, v jakém směru je možné ještě zlepšit podporu celkového zdraví a zapracovat na prevenci…

  • Pro lidské buňky je přírodou daný přirozený poměr mezi Omega 6 a Omega 3 1:1.
  • Aby si naše tělo umělo poradit s chronickým systémovým zánětem, je doporučovaný poměr Omega 6 : Omega 3  4:1 a méně.

Tyto údaje se mohou lišit. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje správný poměr 4:1. Vědci se však shodují, že klíčem ke zdravému fungování buněk je poměr 3:1 a nižší.

V současné době má průměrný Evropan poměr kolem 15:1 a vyšší. Optimální poměr by však měl být 3:1 a méně. Běžně se lidé v populaci pohybují kolem 15:1 a více! A není výjimkou setkat se při testování s poměry i 24:1 a více!

Proč je tak důležité sledovat tento poměr?

Je to z toho důvodu, že pokud je poměr 5:1 a vyšší, způsobuje narušení a špatnou funkci buněčných membrán, které pak nejsou schopny dostatečně chránit prostředí uvnitř buňky. To potom vede k produkci různých destrukčních enzymů, které uvolňují látky způsobující chronický systémový zánět. V dlouhodobém horizontu může být takový proces příčinou celé řady symptomů, které označujeme jako „civilizační nemoci.”

Chronický zánět aneb „tichý zabiják“

Nejhorší na tom je, že to, zda máme v těle přítomen skrytý chronický zánět nebo ne, nemusíme vůbec vědět. Můžeme se cítit skvěle, můžeme skvěle vypadat, můžeme být ve skvělé kondici, ale uvnitř se děje něco, co by se tam dít nemělo a čeká to jen na nějaké oslabení. Tento „tichý“ zánět totiž nebolí a člověk vůbec nemusí vědět, že ho má. Ale právě on je hlavní příčinou všech těch civilizačních nemocí, kterými trpí většina lidí. Je možné vidět, že nejsou na doživotní medikaci jen staří lidé, ale v 60 letech má téměř každý už své prášky na tlak, na cholesterol apod. Ale i mladší generace bere léky – třeba inzulin, léky na dysfunkci štítné žlázy, kortikoidy, antihistaminika apod.

Jen pro pro lepší představu, o čem to je, a co vlastně k těm „civilizačním nemocem“, které jsou způsobené skrytým chronickým zánětem patří – jedná se o všechny možné neinfekční nemoci jako jsou např. různé druhy alergií, astma, lupénka, ekzémy obecně, potravinová nesnášenlivost, nemoci srdce a cév, všechny typy nádorů, diabetes, oslabená imunita, bolesti kloubů a pohybového aparátu celkově, všechny autoimunitní choroby, třeba Crohnova choroba, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, atd…

Chronický zánět, infekce, oslabení imunity - pomoci může navýšení Omega 3

Chronický zánět, infekce, oslabení imunity – pomoci může navýšení Omega 3

Nemoc nevzniká náhle, půdu si léta předem připravujeme!

Je potřeba si ale uvědomit, že taková nemoc nevzniká náhle, ale připravuje se tiše a nenápadně v těle dlouhou dobu před tím, než se projeví, aniž bychom o tom museli vědět. Potom stačí, když přijde nějaký ten spouštěč, cokoli to může být, třeba špatný spánkový režim, nebo jsme dlouhodobě vystaveni působení stresu a nebo jen přirozeně stárneme… A najednou tělo přestává fungovat, tak jak jsem byli doposud zvyklí. Dobrá zpráva je, že pokud se ten chronický skrytý zánět odstraní, tak se sníží i pravděpodobnost, že člověk někdy takovou nemoc vůbec dostane.

Špatný poměr Omega 6 : Omega 3 podporuje systémový zánět

Jedna z hlavních příčin vzniku těchto chronických zánětů a následně i degenerativních onemocnění je špatný poměr esenciálních Omega 6 : Omega 3 kyselin.

Pokud je tento poměr 4:1 a vyšší, má to za následek:

  1. zhoršenou propustnost buněčné membrány, tzn. nižší vstřebatelnost živin (kyslík, glukóza, vitamíny, minerály atd.)
  2. nedostatečnou látkovou výměnu v buňkách
  3. PROzánětlivé prostředí v buňkách, jehož důsledkem je oslabení naší imunity

Omega 6 jsou PROzánětlivé a Omega3 PROTIzánětlivé

Obě tyto esenciální kyseliny, jak Omega 6, tak i Omega 3, jsou ale nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Musíme je ale přijímat ve stravě, protože si je tělo neumí vyrobit. Navíc je nutné, aby byly v těle zastoupeny v optimální poměru, tzn. aby byly v té rovnováze, tedy v poměru 3:1 a méně.

Omega 6 jsou důležité pro akutní zánětlivou reakci, která přispívá k hojení ran a zastavuje krvácení, což je nezbytná funkce pro ochranu organismu. Na druhou stranu ale působí protromboticky a jejich příliš vysoká hladina může způsobit ucpávání cév, nepříznivě ovlivnit krevní tlak a také vést k zánětlivým a bolestivým procesům v těle. Je tedy důležité, aby hladina Omega 6 byla vyvážena dostatečným množstvím Omega 3.

Omega 3 zase působí v těle PROTIzánětlivě a mají za úkol mimo jiné chránit organismus před tvorbou chronického zánětu. Ten vzniká a je podporován špatným poměrem Omega 6 : Omega 3 – který je vyšší jak 3:1, a který nás převáží do stavu, ve kterém vznikají záněty.

Omega 3 jsou důležité pro správné fungování buněk a homeostázy

Omega 3 jsou důležité pro správné fungování buněk a homeostázy. Je však důležitá jejich kvalita a stabilita.

Záněty vyvolávají nepříznivé reakce v těle, ale samy o sobě ještě nemusí působit nějakou závažnou škodu. Závažnější problémy vznikají až pokud je poměr Omega 6 : Omega 3 vyšší jak 5:1. Takový poměr již může vést k ničení nitrobuněčných struktur, což má pak přímý vliv na vypuštění destrukčních enzymů MMP (matrix metaloproteináza). Pokud jsou v buňkách uvolňovány tyto destrukční enzymy, tak potom začíná v těle bujet chronický zánět, který vede postupně k destrukci v tkáních, v kostech, chrupavkách nebo mozkových buňkách. To potom způsobuje příznaky, které obvykle přisuzujeme stárnutí, ale není tomu tak! Ty destrukční enzymy totiž ničí naše tkáně a mezibuněčný matrix. Tento matrix je jako síť, která udržuje buňky na správných místech (to je ta strukturální integrita), jinak by se naše tělo prostě rozpadlo!

To může vést k celé řadě zdravotních problémů a nemocí, jako jsou například:

  • postižení kostí (osteoporóza)
  • postižení chrupavek a kloubů (tedy artróza, artritida)
  • postižení cév (tzn. vysoký krevní tlak, ateroskleróza, křečové žíly, hemeroidy)
  • neurodegenerativní nemoci jako je Alzheimer, ADHD, stařecká demence)
  • postižení dalších tkání (tzn. různé nádorové buňky, metastáze)
  • a samozřejmě to vede také k urychlení stárnutí
Nízká hladina Omega 3 způsobuje vedle skrytého zánětu i zrychlené stárnutí na buněčné úrovni.

Nízká hladina Omega 3 způsobuje vedle skrytého zánětu i zrychlené stárnutí na buněčné úrovni.

Když tedy víme, co tenhle proces destrukce buněk a tkání způsobuje a jaké zdravotní problémy se s ním mohou pojit a jak to urychluje naše stárnutí, co tedy s tím můžeme dělat?

Otestujte se

Můj návrh, který pro vás mám, je následující – první krok, který doporučuji udělat je – OTESTUJTE SE! Otestujte se a zjistěte si rychle a jednoduše jaký je ten váš aktuální poměr Omega 6 : Omega 3 a jaký je váš Index Omega 3. Tohle je v současné době velmi jednoduché díky diagnostickému testu z kapky krve. Pokud máte špatné výsledky testu, tak užívání Omega 3 s polyfenoly je způsob, jakým lze docílit správného poměru Omega 6 : Omega 3 do 3:1. Tohoto lze dosáhnout, díky pravidelnému užívání Omega 3, již během 4 – 8 měsíců (v závislosti n vstupním stavu těla a zdravotní anamnéze každého jednotlivého člověka). Tím se zastaví tvorba MMP a obnoví buněčná membrána se všemi ostatními benefity.

V rámci rozšíření svých služeb nyní nově pracuji, vedle programu Metabolic Balance, i s touto diagnostikou, která dokáže přesně určit jestli má člověk v těle skryté chronické záněty a nebo ne.
Jedná se o unikátní Balance test, který odhalí nerovnováhu omega 6 : omega 3 mastných kyselin, tedy odhalí i ty skryté zánětlivé faktory těla a jeho tendence k případným možným zdravotním indispozicím.

Balance Test - Zinzino

Balance Test – test, který odhalí skrytý zánět analyzuje 11 mastných kyselin. Určuje Omega 3 index, který je relevantním ukazatelem rizika příčin ischemické choroby srdeční, infarktu a všech civilizačních chorob.

Zvládnete to sami

Tento test nemusí provádět lékař, mohu to otestovat já ve své poradně a nebo si můžete udělat test sami a svůj vzorek zaslat do nezávislé norské laboratoře VITAS. (V případě zájmu mohu zaslat i krátký videonávod, jak test správně provést a jak postupovat při jeho odeslání do Norska).

Výsledek testu je během 3 – 4 týdnů podrobně zpracován, takže získáte o svém těle důležité informace, na základě kterých poté můžete ještě více cíleně upravit svoji stravu, ale můžete také zjistit, zda jsou Omega 3 oleje, které užíváte, skutečně účinné a funkční.

Pokud jsou výsledky testu špatné, je možné je napravit:

  1. pomocí vhodné úpravy stravovacích návyků (v tom může velmi pomoci osobní jídelní plán sestavený v programu Metabolic Balance, na základě rozboru krve a celkové anamnézy)
  2. užíváním kvalitních olejů s Omega 3. Je samozřejmě možné vyzkoušet různé preparáty s Omega 3, na trhu je jich spoustu, ale jejich kvalitu a účinnost je třeba vyhodnotit po určité době užívání zopakováním diagnostického testu, abyste viděli, na kolik je daný preparát účinný a na kolik vám poskytuje ochranu.

Proč preferuji Omega 3 s polyfenoly?

Já osobně již s doplňky Omega 3 neexperimentuji a užívám dlouhodobě jeden z nejkvalitnějších a nejčistších Omega 3 olejů s polyfenoly od švédské firmy Zinzino. Jedná se o směs vysoce kvalitního rybího tuku a olivového oleje z nezralých oliv, je to vlastně směs dvou složek, které sami o sobě zvlášť až tak účinné nejsou, ale když působí spolu uzamčené dohromady, tak potom mají silnou účinnost eliminace zánětu, který by jinak ta PROzánětlivá strava způsobovala.

Tento olej, právě díky svému unikátnímu složení, dokáže spolehlivě získat správný poměr Omega 6 : Omega 3 již během 4 – 6 měsíců užívání (samozřejmě v závislosti na vstupním stavu těla a zdravotní anamnéze každého jednotlivého člověka).

Proč jsou polyfenoly tak důležité? 

  • Dle tvrzení vědců je nezbytné, aby Omega 3 byly vždy konzumovány společně s polyfenoly, které poskytují dostatečnou ochranu krevních lipidů před oxidací a tím zaručují vysokou vstřebatelnost Omega 3 v buňkách. 
  • Omega 3, které jsou konzumovány společně s polyfenoly jsou až 10x účinnější než další výrobky na trhu, které zajišťují ochranu před oxidací jiným způsobem.

Jak je to možné?

Průmysl, který vyrábí potravinové doplňky s Omega 3, chrání tyto mastné kyseliny umělým přidáním Vitamínu E, jakožto konzervantu. Bylo však prokázáno, že vitamín E není dostatečný při zabránění oxidaci Omega 3 mastných kyselin při procesu vstřebávání – ale dokonce se může, za určitých okolností, stát pro-oxidantem, čímž se tyto doplňky stávají nefunkčními nebo dokonce mohou organismu škodit!

To je důvod aby si každý, kdo konzumuje doplňky s Omega 3, ověřil jejich účinnost a funkčnost Balance Testem. Pokud test prokáže nedostatek Omega 3 mastných kyselin v buněčných membránách, je na zvážení každého, zda má smysl takový nefunkční doplněk stravy konzumovat.

V přírodě Omega 3 (EPA a DHA) a lipofilní polyfenoly vždy pracují společně. Nenajdete EPA a DHA samy o sobě, jsou příliš křehké a nestabilní a rychle degradují. V potravinovém řetězci mořské řasy produkují Omega 3 (EPA a DHA) společně s polyfenoly. Příroda si vybrala polyfenol rozpustný v tucích, který chrání Omega 3 produkované mořskými řasami tak dobře, že jej najdeme i v tučných rybách. Polyfenol se Omega 3 drží tak efektivně, že s nimi putuje přes mořské korýše, malé ryby, velké ryby a mořské savce. Pokud konzumujeme tučné ryby (nechované v zajetí a krmené obilným šrotem), tak se Omega 3 dostanou chráněné díky polyfenolům až k nám jakožto vrcholnému predátoru a stanou se součástí buněčných membrán. Polyfenoly rozpuštěné v tucích působí v tělu také. Pokud se dostanou do našich tkání, začnou působit v těchto místech silně PROTIzánětlivým způsobem a doplňují tak účinky Omega 3.

Průmysl, který vyrábí rybí oleje, dělá zásadní chybu – odstraňuje polyfenoly rafinací a potom Omega 3 stabilizuje  přidáváním vitamínu E (což je ale neúčinný konzervant) nebo rybí olej zanechává bez ochrany a nestabilní. Proces oxidace a znehodnocení pak probíhá přímo v lahvičce, v kapsli nebo i v těle při styku s volnými radikály. To je důvod, proč běžně dostupné tobolky s rybím olejem nefungují. A to je také důvod, proč doporučuji Balance Oil, který již během 120 dnů dokáže navýšit hladinu Omega 3 nad 8%, zlepšit ten důležitý poměr Omega 6 : Omega 3, zlepšit i propustnost buněčných membrán a dostat tak tělo do rovnováhy, která tak moc důležitá pro udržení celkového zdraví.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli doplněk Omega 3, tak je určitě vhodné abyste si ověřili jejich účinnost pomocí Balance Testu. A pokud test prokáže nedostatek Omega 3 mastných kyselin v buněčných membránách, tak je na zvážení každého, zda má smysl takový nefunkční doplněk stravy i nadále užívat, když vás dostatečně nechrání.

Co ještě pro zlepšení stavu můžete sami udělat?

Chcete-li získat lepší zdraví a ochranu před civilizačními chorobami, zaměřte se ve stravě na principy Metabolic Balance a ještě více dbejte na výběr potravin, které figurují ve středomořské stravě. Zaměřujte se na preferenci potravin, které obsahují Omega 3 mastné kyseliny. Cílem je vyvážit poměr Omega 6 a Omega 3 tak, abyste se dostali do rovnováhy, tedy k poměru 3:1 a méně.

  • Jezte min. 4x týdně tučné ryby z kvalitního zdroje, ideálně z výlovu volně žijících ryb (ty mají přirozeně vysokou hladinu Omega 3).
  • Jezte více „rostlinně“, s důrazem na pestrou konzumaci zeleniny, ovoce a také rostlinných bílkovin jako jsou ořechy, semínka, fazole, čočka a další luštěniny. Každé jídlo by mělo vždy obsahovat pestrý výběr zeleniny.
  • Dejte přednost celozrnným výrobkům – jako příloha je ideální 100% celozrnnný žitný chleba.
  • Jako zdroj zdravých tuků a bílkovin jezte několikrát v týdnu ořechy a semínka. Ořechy a semena poskytují vlákninu, zdravé tuky a kvalitní bílkoviny s vysokým obsahem Omega 3.
  • Nebojte se experimentovat se zeleninou i kvalitními rybami (ideálně divoce žijícími).
  • Užijte si kvalitní jogurt i sýry. Mléčné výrobky konzumujte pouze několikrát týdně, určitě ale ne každý den (tedy, pokud se nejedná o ovčí nebo kozí variantu, která je mnohem vhodnější, než výrobky z kravského mléka).
  • Jako hlavní tuk zvolte extra panenský olivový olej a každý den by neměly chybět ve stravě i kvalitní, za studena lisované oleje s vysokým obsahem Omega 3, např. kvalitní lněný olej, konopný olej, na tepelnou úpravu používejte kvalitní přepuštěné máslo Ghí  (více najdete ve videu zde>>).
  • Pravidelně konzumujte i kvalitní oleje Omega 3 s polyfenoly.
  • Omezte průmyslově zpracované potraviny i potraviny s vysokým obsahem cukru!

Chcete vědět co vše Balance test vyhodnotí? Mrkněte na další článek.

eBook na hubnutí zdarma - 11 tipů jak zhubnout v menopauze

Stáhni si zdarma e-book

11 tipů jak zhubnout i v menopauze

Objevte klíče ke štíhlejší postavě, skvělé kondici a celkovému zdraví během menopauzy! V eBooku najdete popsané konkrétní zásady a principy stravování, které vycházejí z německého nutričního programu Metabolic Balance, respektují metabolické a hormonální potřeby těla a mohou vám poodhalit, jak aktivně a zdravě zvládnout všechny výzvy spojené s menopauzou. Buďte v souladu se svým tělem a užijte si plnohodnotný život i v této fázi života!