Probiotika vs. prebiotika vs. postbiotika v Metabolic Balance: Co skutečně potřebujete pro zdraví střevního mikrobiomu?

V dnešní době se lidé často cítí zmatení, když přijde řeč na probiotika, prebiotika a postbiotika. Stále slyšíme informace o tom, jak jsou probiotika nezbytná pro naše zdraví, jak musíme neustále doplňovat „dobré bakterie“ a podporovat naše střeva. Ale pak tu jsou i prebiotika, což může celé téma ještě více zamotat. A ještě relativně nové téma – postbiotika! A otázky přicházejí jedna za druhou: „Co vlastně potřebujeme? Stačí strava, nebo jsou nutné doplňky?“ Mnoho běžných lidí vůbec neví, jak se v těchto informacích orientovat, a to často vede k tomu, že se uchylují k nákupu drahých doplňků, aniž by věděli, co je pro ně skutečně nejlepší. Pojďme se na to podívat více do hloubky…

Probiotika: Skutečně potřebujeme tyto „dobré bakterie“?

Probiotika jsou živé mikroorganismy, nejčastěji bakterie nebo kvasinky, které mohou být přítomné v mléčných výrobcích, fermentovaných potravinách nebo ve speciálních doplňcích stravy. Jejich hlavním úkolem je podpořit rovnováhu střevního mikrobiomu a přispět ke zdraví trávicího systému. Zní to lákavě, že? Avšak ne všechny kmeny probiotických bakterií se v našich střevech přirozeně vyskytují. Mnohé z těchto bakterií, jako jsou různé kmeny LactobacillusBifidobacterium, mohou procházet trávicím traktem, aniž by se dlouhodobě usadily ​(Frontiers)​(SpringerLink).

Stejně tak kvasinky, jako Saccharomyces boulardii, které se používají například po léčbě antibiotiky, nejsou přirozenými obyvateli našich střev a jejich účinky jsou často jen dočasné​ (BioMed Central).

Kolonizace střeva probiotiky závisí na mnoha faktorech, včetně kyselosti žaludku, přítomnosti žluči a konkurenčních mikroorganismů, které již ve střevech žijí​ (Frontiers). To znamená, že většina těchto bakterií je nakonec vyloučena z těla, aniž by měla dlouhodobý efekt.

Přesto mohou probiotika v určitých případech (například po užívání antibiotik) pomoci obnovit dočasnou rovnováhu, avšak dlouhodobé zdraví střev vyžaduje pravidelný přísun vlákniny a prebiotik, které podporují růst přirozeně se vyskytujících prospěšných bakterií.

Z tohoto pohledu se zdá, že probiotika nejsou samospasitelná. Dlouhodobá péče o střevní mikrobiom vyžaduje spíše pestrou stravu bohatou na vlákninu, která podporuje růst přirozeně se vyskytujících prospěšných bakterií.

Prebiotika: Co vlastně živí naše střeva?

Naopak prebiotika nejsou bakterie, ale různé druhy vlákniny, která funguje jako „potrava“ pro bakterie, které již v našem střevním mikrobiomu přirozeně žijí. Prebiotika tedy nepřidávají nové bakterie, ale spíše podporují růst a aktivitu těch, které již máme. To je zásadní rozdíl! Zajištěním dostatečného množství prebiotik ve stravě můžeme efektivně podpořit zdravou rovnováhu bakterií a vytvořit prostředí, kde se tyto prospěšné mikroorganismy přirozeně množí.

Představte si, že mikrobiom je jako zahrada – prebiotika jsou kvalitní hnojivo, které pomáhá rostlinám růst, zatímco probiotika jsou jako nové rostlinky, které zasadíte, ale bez správného hnojiva a péče se nemusí ujmout.

Postbiotika: Co to je a kdy má smysl je užívat

Postbiotika jsou bioaktivní látky, které vznikají jako vedlejší produkty metabolické aktivity probiotických bakterií. Na rozdíl od probiotik, které jsou živé mikroorganismy, jsou postbiotika „inaktivní“ molekuly, jako jsou krátkořetězcové mastné kyseliny (například butyrát), enzymy, peptidy a další látky. Tyto produkty mají stále výrazný vliv na zdraví střev a mohou podporovat zdraví střevní bariéry, imunitní systém a snižovat zánět.

Proč užívat postbiotika?

Postbiotika jsou zvláště užitečná, když probiotika nejsou schopna poskytnout požadované výsledky, nebo když je užívání živých bakterií nevhodné, například při oslabeném imunitním systému nebo akutních střevních zánětech. Postbiotika mohou také podpořit zdraví střevní bariéry, snížit zánět a zlepšit imunitní odpověď, což je důležité pro prevenci střevních infekcí, zmírnění symptomů dráždivého tračníku (IBS) a dokonce zlepšení inzulínové citlivosti u pacientů s prediabetem nebo cukrovkou​ (Dr. Axe), (EatingWell).

I když jsou produkty s postbiotiky zatím méně běžné než probiotika a prebiotika, najdeme některé kvalitní doplňky, jako například butyrát nebo produkty na bázi mycelia, které podporují zdraví střev a metabolismu. Stejně jako u probiotik a prebiotik je možné podpořit produkci postbiotik přirozenou cestou prostřednictvím konzumace fermentovaných potravin a stravy bohaté na prebiotika ​(Holland & Barrett).

Klíčová role pestré stravy a vlákniny

Pokud se podíváme na to, co vyživuje náš střevní mikrobiom, nemusíme hledat daleko. Různorodá a pestrá strava bohatá na vlákninu je tím nejlepším způsobem, jak podporovat zdravý mikrobiom. Zelenina, luštěniny, celé ovoce, celozrnné potraviny – to vše je plné prebiotických vláknin, které poskytují živiny pro naše střevní bakterie.

Tedy pro většinu zdravých lidí není nutné užívat žádné doplňky stravy, pokud jsou zdraví a mají ve svém jídelníčku dostatek těchto druhů potravin.

Pro ty, kteří se nestravují zdravě, nebo se stravují málo pestře a nemají tak ve stravě dostatek vlákniny, může být řešením například můj oblíbený Zinobiotic, protože obsahuje široké spektrum různých prebiotických složek, které cíleně podporují různé typy prospěšných bakterií v našich střevech.

Závěrečné doporučení: Méně doplňků, více stravy

Pokud máte vyvážený a pestrý jídelníček, plný vlákniny a různorodé zeleniny, např. se stravujete podle principů programu Metabolic Balance, tak vaše tělo dostává dostatečně to, co potřebuje pro zdraví střevního mikrobiomu. Probiotika tedy nejsou nezbytně nutná. Spíše než investovat do drahých doplňků, zaměřte se na svůj talíř – prebiotika ve formě vlákniny a pestré zeleniny jsou tím nejlepším způsobem, jak dlouhodobě podpořit zdraví vašeho střevního mikrobiomu.

Pokud však o sobě víte, že vaše strava není dostatečná a trápí vás různé zdravotní problémy, tak se dá již předpokládat, že zdraví vašeho střevního mikrobiomu není optimální. A zde bych doporučila

  • změnit stravovací návyky (pomoci vám může praktický návod – Můj ukázkový jídelníček na 30 dnů)
  • začít užívat kvalitní a účinná prebiotika.

Po letech experimentování a hledání skutečně účinného produktu jsem našla Zinobiotic. Proč zrovna Zinobiotic?

  • ZinoBiotic+ obsahuje osm různých druhů vlákniny, které hrají zásadní roli v podpoře zdravého střevního prostředí. Tyto vlákniny, jako je rezistentní škrob, inulin, beta glukany z ovsa, fruktooligosacharidy (FOS) a psyllium, jsou fermentovány přímo v tlustém střevě, kde slouží jako „palivo“ pro prospěšné bakterie. To znamená, že podporují růst těchto dobrých bakterií a zároveň vytlačují ty nežádoucí.
  • Zdravé bakterie v tlustém střevě mají přímý vliv na naši imunitu, trávení a dokonce i na naši náladu a celkovou energii. Díky pravidelné konzumaci vlákniny z ZinoBiotic+ podporujete svůj imunitní systém, zlepšujete trávení a můžete dokonce pociťovat větší duševní pohodu a výdrž. Navíc vlákniny napomáhají k pocitu sytosti, což pomáhá regulovat chuť k jídlu, a mohou také minimalizovat nadýmání.
  • I když může trvat chvíli, než se střeva přizpůsobí zvýšenému příjmu vlákniny, tato dočasná změna je přirozená a vede ke zlepšení trávení a celkového zdraví.

Základem je a bude vždy vyvážená a pestrá strava – neustálé spoléhání na probiotika nemá smysl, pokud nezajistíme dostatečný přísun vlákniny, která skutečně vyživuje a podporuje naši vnitřní zahradu – náš mikrobiom.

Potřebujete moji pomoc?

Napište mi nebo si rezervujte krátký 15 min. informační call zdarma.

Více informací o programu Metabolic Balance najdete zde.

Pokud chcete co nejdříve začít, najdete vše potřebné zde.

Poradce výživy - program Metabolic Balance, Bára Wolfová Balcarová

Bára Wolfová Balcarová – Výživové poradenství, mentoring, program Metabolic Balance

eBook na hubnutí zdarma - 11 tipů jak zhubnout v menopauze

Stáhni si zdarma e-book

11 tipů jak zhubnout i v menopauze

Objevte klíče ke štíhlejší postavě, skvělé kondici a celkovému zdraví během menopauzy! V eBooku najdete popsané konkrétní zásady a principy stravování, které vycházejí z německého nutričního programu Metabolic Balance, respektují metabolické a hormonální potřeby těla a mohou vám poodhalit, jak aktivně a zdravě zvládnout všechny výzvy spojené s menopauzou. Buďte v souladu se svým tělem a užijte si plnohodnotný život i v této fázi života!