Když ke mě do poradny přicházejí lidé, kteří chtějí zhubnout nebo pomocí stravy podpořit své zdraví, ptám se jich na jejich běžný jídelníček. Odpovědi jsou velmi podobné. Většinou preferují potraviny typu smažené jídlo, hamburgery, chipsy, různá ochucovadla, jako je kečup, majonéze, grilovací omáčky, vysoké množství polotovarů s dlouhou dobou trvanlivosti, různé sladkosti, buchty, dorty, bezlepkové pečivo apod.
Potom jsou zde ti, kteří se snaží jíst sice zdravě, ale sklouzávají při výběru opět k vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, které se sice na první pohled „zdravě“ tváří, ale nemají v sobě žádný „život“, jsou tedy nutričně velmi chudé, na druhé straně jsou ale kaloricky velmi „bohaté“! Jedná se např. o různé druhy „zdravého“ pečiva (např. rýžové pufované chlebíčky, výrobky z kukuřičné mouky), ale také „kvalitní“ uzeniny, „kvalitní“ náhrady masa, různé zeleninové pomazánky s datem trvanlivosti v roce 2030 a tak dále… (seznam by byl nekonečný).
V takové „standardní“ stravě ve velké míře převažují potraviny s vysokou glykemickou zátěží, tedy s vysokým obsahem cukrů a neuvěřitelné množství potravin průmyslově zpracovaných, doplněných o různá chemická aditiva, o kterých nikdo nevíme, co skutečně v našem těle způsobují. Takové potraviny jsou z pohledu zdravé a metabolicky vstřícné stravy silně prozánětlivé, tedy podporují systémový zánět v těle, negativně ovlivňují hormonální reakce těla, psychologické reakce těla, zatěžují a zhoršují trávení, způsobují závažné zažívací obtíže a rozhazují rovněž imunitní systém, takže v konečném důsledku mohou nejen naši imunitu oslabovat, ale mohou také způsobovat či zhoršovat různá autoimunitní onemocnění.
Pojďme se na to podívat z jiného úhlu pohledu. Potravinový průmysl využívá polotovary z těch nejlevnějších surovin, což jsou dnes zpravidla kukuřice a sója ve stovkách variant – od koncentrovaného fruktózového sirupu až po rostlinný proteinový izolát. Schválně si přečtěte etikety! Do levného základu se pak přidává nějaká další „módní živina“ anebo je snížen o živinu, kterou se zrovna doporučuje omezovat, jako například lepek, cholesterol anebo nasycené tuky.
Připomíná vám to něco?
Ve skutečnosti jsou tyto úžasné“dietní potraviny“ vysoce průmyslově upravované polotovary s nižším nebo vůbec žádným obsahem toho, co je zrovna považováno za nezdravé. O to však více obsahují chemických aditiv, aby se vzniklý polotovar dal vůbec jíst. Výstižně se tomu říká potraviny z Frankensteinovy zahrádky!
Zkuste se projít po obchodě a dívat se na regály, které přetékají potravinami, novým pohledem. Co uvidíte? Všude samé balené, konzervované polotovary. I ovoce je nakrájené a zabalené v sáčku nebo krabičce, i saláty jsou zabalené v pytlíku, na kterém je napsáno: čerstvý, přírodní, bez konzervantů – baleno v ochranné atmosféře. Když už jsme u té balené zeleniny a ovoce, víte, co to znamená? Jedná se o směs plynů, která je používána pro balení různých potravin (zelenina, uzeniny, maso, sýry apod.). Říká se tomu také „modifikovaná atmosféra“. Podle vědců je tento druh balení bezpečný. Ale! Přijde vám normální, že nakrájené ovoce na plátky vydrží takto balené 14 dnů a nezmění barvu? Je normální, že salát v pytlíku vypadá i po týdnu jako čerstvý? Věděli jste, že saláty se před balením propláchnou v chlorové vodě, aby se sterilizovaly a zničily se bakterie? A že to množství chloru ve vodě je až 20x vyšší, než v plaveckém bazénu? Až teprve poté se zabalí do ochranné atmosféry tak, že většina kyslíku se vytlačí a nahradí se oxidem uhličitým, díky kterému ten salát vydrží týden. Tím se z něj ale stává průmyslově zpracovaná potravina, kdy je zbaven živin i chuti (rozdíl baleného salátu a salátu od farmáře je opravdu neoddiskutovatelný, že?)
Pokud je potravina jakkoli průmyslově upravená, ovlivní to nejen její energii, ale i nutriční obsah. Stává se tak potravinou „mrtvou“, bez života, bez živin. Já většině obchodů s potravinami říkám Mauzoleum potravin. Schválně se projděte po obchodě, kam chodíte nakupovat a dívejte se na regály s potravinami s otázkou, které ty potraviny jsou „živé“ a které jsou již „mrtvé“. Stejně tak můžete pozorovat košíky dalších zákazníků – co v nich převažuje? Je to zajímavá sonda, která vede k uvědomění a často je i motivací, proč své způsoby změnit.
Průzkumy stravovacích zvyklostí dnešních lidí ukazují, že více jak 56% našeho kalorického příjmu pochází ze tří zdrojů, které v době, kdy se vyvíjela naše genová výbava, neexistovaly. Jsou to
A právě tyto 3 zdroje neobsahují žádné z přirozených proteinů, vitamínů, minerálů nebo omega 3 mastných kyselin, které naše tělo potřebuje, aby správně fungovalo a bylo zdravé. A na druhé straně podporují zánětlivé procesy v těle, čímž jdou vstříc právě autoimunitním onemocněním.
🟢 Stále si nevíte rady? Vyzkoušejte Můj ukázkový jídelníček na 30 dnů zde>>.
🟢 Potřebujete vedení, máte zájem o svůj osobní jídelní plán Metabolic Balance? Napište mi>>
Stáhni si zdarma e-book
Objevte klíče ke štíhlejší postavě, skvělé kondici a celkovému zdraví během menopauzy! V eBooku najdete popsané konkrétní zásady a principy stravování, které vycházejí z německého nutričního programu Metabolic Balance, respektují metabolické a hormonální potřeby těla a mohou vám poodhalit, jak aktivně a zdravě zvládnout všechny výzvy spojené s menopauzou. Buďte v souladu se svým tělem a užijte si plnohodnotný život i v této fázi života!