„Mám hlad mezi jídly… Po snídani se nemohu dočkat oběda, mám hlad… Mám hlad už po 3 hodinách… Přicházejí na mě občas chutě… Mám chutě na sladké… “ Nebývá to tak časté, spíše ojedinělé, ale přece jen se občas ve své praxi setkávám s klienty, kteří si stěžují na hlad mezi jídly, na chutě… Proč se tak děje i přesto, že je správně nastavený jídelní plán podle metabolic balance?
Máte hlad mezi jídly? Nebo se u vás objevují občas chutě na sladké? Při pečlivém dodržování jídelníčku, pravidel a doporučení 2. přísné fáze v programu metabolic balance se tak u většiny klientů opravdu nestává. Většinou k podobným stavům vede pouze několik drobných chyb, po jejichž odstranění se stav vždy vylepší. Mohou se ale objevit i výjimky, a těmi jsou typy lidí, u kterých je spalování výrazně rychlejší, a u kterých je tedy třeba následně s nastavením plánu ještě dynamicky popracovat…
V první řadě je třeba vždy rozlišovat, zda se jedná o hlad fyzický či emocionální. A právě tento druhý typ hladu, hlad emocionální bývá také často důvodem podobných stavů. Je přirozené, že se po čase mohou přihlásit ty „naše staré návyky“ ať již v podobě „jakoby“ hladu či „vlezlých“ chutí na nezdravé potravny či na „sladké“.
Zde je třeba zmínit, a uvědomit si, že bojujete se starými „závislostmi“ v tom pravém slova smyslu. Stejně jako existuje závislost na alkholu, nikotinu či drogách, existuje i závislost na určitých typech nepříliš zdravých jídel, závislost na přejídání se, a závislost na sůdké chuti! Sladká chuť cukru je návyková, zkonzumovat ho nadbytečné množství je proto snadné. Čím více cukru (i toho zdravého, přírodního) přijímáme, tím více si zvykáme na jeho vyšší množství a tím více ho chceme.
Dále je dobré si uvědomit, že váš jídelníček je opravdu perfektně nastavený a dobře vyvážený, že jste nikdy v životě tak dobře nejedli a s touto informací se dostat do souladu, a o novém jídelníčku nikterak nepochybovat. Vnitřní soulad zde hraje velkou roli, pokud s jídelním plánem vnitřně „bojujete“, není to dobrý začátek ani dobrý stav pro dlouhdobý přechod na zdravý způsob stravování. Proto tolik zdůrazňuji „soulad“ a „souznění“ s plánem již na informačních setkáních.
V této souvislosti je rovněž dobré si uvědomit, že váš jídelníček, pokud je sestavený na základě vašich laboratornícj hodnot a metabolického typu v programu metabolic balance, obsahuje skutečně vysoké množství přirozených a kvalitních makronutrientů i mikronutrientů, které vaše tělo potřebuje ke svému správnému fungování. Je tam skutečně vše, a ve velice pestrém výběru i množství. Nic nechybí – pokudovšem něco sami záměrně nevynecháváte nebo neomezujete, pokud jíte pestře. Najdete tam přirozené kvalitní bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály, stopové prvky i enzymy… navíc ty nejvhodnější pro váš jedinečný metabolizmus. Vše vybrané a sestavené nejlépe pro vás, tedy tak aby to vaše tělo bylo schopné získat ze stravy co nejsnadněji vysoké množství výživy a energie, vše snadno strávit, vstřebat a využít pro svoji buněčnou výživu.
Je dobré si také uvědomit, že z vašeho jidelníčku vymizelo pouze všechno tzv. falešné jídlo, které má za následek celou kaskádu biochemických procesů, které vedou k oslabení e nedostatečnosti v celém organismu, dlouhodobě zatěžují trávení a kompikují vstřebávání potravy.
Uvědomte si tedy, že ve vašem jídelníčku žádné výživné hodnotné látky neschází, ale naopak! Nikdy jste nejedli tak dobe a kvalitně, jako s jídelníčkem metabolic balance.
Falešným jídlem mám na mysli balastní výrobky typu uzeniny, paštiky, pomazánky, lahůdkové saláty, naprostou většinu pečiva a výrobky z mouky obecně, pochutiny typu sušenky, tyčinky, cukrovinky, chipsy, suchary, rýžové chlebíčky, běžné těstoviny, ochucená mléka, zmrzliny, slazené nápoje, nekvalitní džusy, sirupy atd. – to vše neobsahuje již žádné, pro tělo přínosné, výživné látky. Jsou to „mrtvé potraviny“, které vás akorát tak „zaplácnou“, „zalepí“ a zahltí vaše tělo vysokým množstvím cukru!
Zkuste se nad tím do hloubky zamyslet, promluvte si o tom se svým poradcem, nechte si vše znovu vysvětlit, abyste pochopili tu změnu, ten proces, který vám program metabolic balance může ve svém celém spektru přinést, anyste porozuměli celému procesu, který se ve vašem těle odehrává a mohli s ním tak být v plném souladu.
1) Prvních 14 dnů , které jsou v přísné fázi vedeny bez olejů, může probíhat u některých citlivějších osob s větším diskomfortem. To znamená, že se můžete cítit tak trochu „mimo“, mít i pocity hladu, prožívat i nepříjemné stavy, které se podobají abstinenčním příznakům. Je to přirozené, pokud jste dlouhé roky konzumovali nekvalitní, průmyslově zpracované potraviny, tedy balastní, falešné potraviny s vysokým obsahem cukrů, potraviny plné aditiv, musí se nyní vaše tělo vypořádat
To může být pro citlivější jedince někdy hodně náročné. V tento okamžik je třeba vytrvat, a tímto procesem pokud možno s radostí projít. V9m, zní to děsně, ale stejně vám nic jiného nezbývá. V případě, že jsou vyloučeny nějaké patalogické stavy, berte to tak, že se tělo zbavuje všeho špatného, a že se učí být konečně svobodné a snaží se být vnitřně naprosto čisté. Berte to jako nezbytný proces pro vaše „nové narození“, který se, bohužel, neděje ze dne na den, jak bychom si často přáli, ale nějaký čas to potrvá. I zde je dobré si uvědomit, že do stavu, ve kerém se naše tělo nacházelo před metabolic balance, jsme se pomalu a jistě „dostávali“ mnohdy desítky let. Je tedy třeba trpělivosti, dát tělu prostor a čas na změnu aspoň půl roku…
Vše „staré, jedovaté“ musí pryč, aby se „nové, čisté“ mohlo narodit!
2) Na to, zda se cítíme více hladoví, nebo máme chutě na sladké či naopak máme pocit, že nám tělo hůře tráví může mít vliv i roční období či aktuální počasí. Obecně lze říci, že v zimních měsících, nebo ve chvíli prudkého ochlazení může tělo vykazovat známky větších chutí k jídlu, protože je přirozené více jíst, abychom si udrželi vrstvu tuku a náhodou „nezmrzly“. Opačně, v letních horkých dnech, se setkáváme častěji s tím, že klienti moc hlad nepociťují, spíše mají problém sníst celé množství. I to je přirozené, protože v horkých dnech tělo tráví obecně pomaleji a preferuje „lehčí“ druhy bílkovin.
Potřeby našeho těla nejsou zcela neměnné. Tělo je dynamický, homeostatický systém, který se neustále mění, stále se snaží o seberegulaci, o dosažení zdravé rovnováhy a přizpůpůsobení změnám v prostředí. Dietní potřeby se tedy mohou mírně měnit v důsledku cyklických (cirkadiánních ) rytmů, které způsobují předvítalené změny v biochemii vašeho těla každých 24 hodin. Metabolizmus tedy není statický, není stále stejný, je to poměrně dynamický systém, který ovlivňuje spousty vnitřních i vnejších faktorů. A stí je potřeba občas počítat.
3) Dalším důvodem mohou být drobné chyby v dodržování zásad a pravidel programu metabolic balance, které se sem tam mohou vyskytnout u každého z nás. Nejsme dokonalí a občas na něco důležitého můžeme zapomenout. Tady z vlastní zkušenosti doporučuji – kontrolujte si pravidelně svůj jídelníček, vše si zapisujte, abyste se mohli zpětně podívat, co a jak jste jedli, a po čem přichází hlad, nebo zvýšené chutě na sladké. Pokud si vše zapisujete, dá se velmi snadno najít případný problém.
Pocity hladu mezi jídly by měly vymizet se zařazením olejů. Tedy v okamžiku, kdy po 14 dnech zařadíte zpět do jídelníčku kvalitní, za studena lisované oleje, které obashují vysoké množství omega 3 nenasycených mastných kyselin, se většinou úporné pocity diskomfortu zklidní a samy vymizí. Vhodný je např. olej lněný, dýňový, konopný, vlašský …
Když jíte, tak dělejte jen to. Hlavně zpočátku, aspoň po dobu 14 – 30 dnů se snažte zaměřit plně vaši pozornost na to, že jíte. Nepracujte, nesledujte televizy či PC, nečtěte si, nedebatujte o práci, nedebatujte o zábavě, netelefonujte. Pokuste se ze všech sil, které máte, vše a všechny vypnout, zavřete se sami se sebou a připravte si takový mini jídelní rituál, kdy budete jíst skutečně všemi smysly, jídlo si vychtnávat a užívat. Udělejte si z jídla takový malý jídelní rituál, kdy vše vypnete a budete se plně věnovat pouze vychutnávání a konzumaci jídla.
Moje zkušenost aneb jak to mám já
Když jím s rodinou či přáteli, sním během hovoru svoji porci ani nevím jak a poté koukám co bych snědla dalšího. Cítím regulérní hlad, a klidně bych si dala i další talíř. To je ale jenom důkaz mé rozptýlené pozornosti, kdy se bavím s okolím a vůbec nesleduji, že jím. Jím vlastně mimoděk. Tělo tak neregistruje, že jí a cítí se stále nenasycené a chtělo by jíst dál a dál a víc a víc… Pokud ho poslechnu, často se mě přihodí, že se potom cítím náhle velmi nepříjemně přejedená.
Oproti tomu, když jím „sama se sebou“, jídlo si pomalu vychutnávám a užívám, stává se mě často, že i „malou“ porci nemohu vůbec dojíst, jak se cítím sytá. Je to skutečně o tom, že věnuji-li plnou pozornost svému jídlu, tělo ví moc dobře, že je „krmeno“ a má to rádo, užívá si to. Vnímá to velmi dobře, a včas dokáže dát mozku signál, že je již napapané, že je saturované.
Smějete se? Že to je blbost? Že to přece ráno s dětmi nemůžete ve spěchu stíhat? Že to nestihnete o polední pauze v práci? Potom si zahráváte s pocity hladu a s budoucím přejídáním. Je to o nastavení priroit. A je to v první řadě a hlavně o respektu k našemu jedninému tělu, co máme. Můžeme lhát svému poradci, můžeme dokonce lhát sami sobě, ale naše tělo nikdy neobelžeme. Naše tělo bude vždy obrazem toho, jak s ním zacházíme. Tečka.
Jídlo by mělo tedy trvat min. 20 min. Proč? Až po této době se totiž dostává signál o nasycení z těla do mozku. Pokud budete jíst rychleji, pokud do sebe jídlo bez pozornosti a určitého klidu jen tak naházíte, budete nejspíš brzy pocǐtovat hlad a budete chtít stále více jídla. Tak to je a nic na tom nelze změnit. Takhle to v těle funguje.
Chápu, že se vám ta dvě poslední doporučení výše často nemusí podařit vtěsnat do života, vím že je to mnohdy v pracovním režimu, kdy máte jenom 30 min. přestávku na oběd, nebo v rodičovském zápřahu s malými dětmi, téměř nemožné a že někdy máte asi hodně na spěch, ALE… Pokud nechcete mít hlad, a chcete se cítit sytí, a v pohodě psychické i fyzické, snažte se o to ze všech sil. Aspoň se o to pokuste, většinou lze cestu najít – a může vám to hodně pomoci. No a pokud se to nepovede, nevadí… nelamte nad sebou hůl. Lepší nějaké kroky, než žádné… Každý i malý posun si zaslouží vaši velkou pochvalu…
Na toto doporučení prosím nikdy nezapomínejte! Toto pravidlo je totiž Alfou i Omegou vašeho pocitu sytosti na dobu 5 hodin. Pokud sníte první 2 – 3 sousta uvedené bílkoviny, udržíte tak perfektně na uzdě svůj krevní cukr a hladinu inzulínu, což znamená, že se budete cítit dlouho sytí. A o to tady jde. Hlad a chutě totiž způsobuje rozkolísaná hladina krevního cukru a inzulínu. Takového nežádoucího stavu dosáhneme, když budeme ve velkém a jako první jíst potraviny s vyšší glykemickou zátěží (velké množství ovoce, sladkosti, pečivo, pochutiny apod.) Vysoká hladina krevního cukru a inzulínu, nebo její výkyvy = chutě a hlad. Stabilní hladina krevního cukru a inzulínu, bez výkyvů = stabilní pocity sytosti, a žádný hlad!
Pokud začnete své jídlo bílkovinou, slinivka začne produkovat hromon glukagon, což je protipól hromónu inzulín, hladina krevního cukru a inzulínu tak zůstane nízká a vy nebudete mít ani hlad, ani chutě!
V této souvislosti musí některé typy lidí, zacházet velmi citlivě a opatrně i se zdravým ovocem, které se vyznačuje rovněž vyšší gklykemickou zátěží. Někdy za větší chutě může tedy i ovoce, které zařazujeme po jídle. Nelze to zobecňovat, je to u každého člověka jiné, záleží na vašich jedinečných biochemických reakcích. Ovoce může tedy u někoho více zvyšovat hladinu krevního cukru a inzulínu a tím i chutě a častější pocity hladu. Paradoxně u těchto osob pomůže trik – ovoce na čas po jídle vysadit! Ponechte si pouze 1 jablko denně. Stav by se měl zlepšit. To však doporučuji udělat pouze po domluvě s vaším poradcem.
Pijte dostatek vody v pětihodinových pauzách mezi jídly. Jak se říká ,“žízeň je převlečený hlad“, bývá pravda. Voda výborně zahání i emocionální hlad. Máte-li mezi jídly stále pocit hladu, zapijte ho velkou sklenicí vody a usmějte se mu.
Plány metabolic balance obsahují zhruba 120 – 150 druhů nutričně nabitých potravin. To je vaše „palivová směs“! Pokud budete stále dokola točit 15 druhů oblíbených potravin, logika věci jasná! Šidíte svoji „palivovou směs“ a tělo nebude mít dostatečnou výživu! A vy se můžete cítit „hladoví“, a navíc můžete mít pocit, že pořád jíte to samé, že je vaše strava na metabolic balance jednostranná! Ale to není problém vašeho jídelníčku. To je problém pohodlného způsobu, jak s jídelníčkem každý pracujeme. Záměrně píši my, protože nejsem jiná než vy! I já se po 7 letech praxe musím stále hlídat a musím si „přikazovat“ obměňovat potraviny co nejčastěji, prostě musím se snažit jíst pestře. Jsme od příprody pohodlní, a musíme s tím bojovat. Ale když víte, proč to děláte, a máte se rádi, a chcete svému tělu být nejlepším přítelem, neměl by to být problém!
Platí vše co jsme psala k haldu. Chuť na sladké může být přechodná. Může být součástí aklimatizace metabolickcýh procesů. Může také souviset s ochlazením či větším výdejem energie. Může souviset s malou petsrostí stravy.
Zkontrolujte si následující? Pokud někde odpovíte NE, rychle to upravte tak, abyste mohla odpovědět ANO.
Pokud jste na všechny otázky výše odpověděli ANO, vypadá to, že váš jídelníček je v pořádku. Pokud je někde odpověď NE, rychle vše upravte.
Pokud se po úpravách stav do 1 týdne nezlepší, vyzkoušejte následující…
Jinak velmi pomáhá využívat všechen žitný chleba a paradoxně omezit ovoce pouze na 1 jablko dnenně. Ovoce totiž svým vyšším obsahem cukrů může u některých osob, bohužel, vyvolávat zvýšenou chut na sladké.
A sledujte, co to udělá.
Ve chvíli, kdy se podaří tělo vyživit na buněčné rovině, tedy dostat konečně výživu až k buňkám, nebude vaše tělo už „křičet“, že má hlad. Čím více staurovanější nutričně bude vaše tělo na buněčné rovině, tím menší množství jídla budete potřebovat. často se mě stává, že mám hlad až po šesti či sdmi hodinách…
Je třeba mít trpělivost, ono to chvíli trvá, než vám buňky uvěří, že budou dostávat skutečnou výživu pravidelně. Chvíli to trvá, než k vám vaše tělo najde zpět zase důvěru, než se rozhodne vám dlouhodobě uvěřit, že jste se rozhodli o něj skutečně dobře starat. Je to podobné jako ve vztahu. Buďte pečliví, nezrazujte ho a ono vám brzy uvěří a vaši péči vám stonásobně vrátí v podobě optimální váhy, pevnějšího těla, lepšího zdraví a více energie.
Uvědomte si, že metabolic balance není dietní program na pár měsíců, ale je to životní změna, je to cesta, jak se skutečně uzdravit zevnitř. Jde o to jíst skutečné jídlo správným způsobem a pochopit, že na tom, co a jakým způsobem tělu dáváte, opravdu záleží.
Použití textů:
tištěná média — použití nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
online média — možné je použít pouze úvodní čast textu v podobě upoutávky (cca v délce perexu nebo jednoho odstavce) a pro zbytek textu odkazovat na web www.vitalnienergie.cz
Stáhni si zdarma e-book
Objevte klíče ke štíhlejší postavě, skvělé kondici a celkovému zdraví během menopauzy! V eBooku najdete popsané konkrétní zásady a principy stravování, které vycházejí z německého nutričního programu Metabolic Balance, respektují metabolické a hormonální potřeby těla a mohou vám poodhalit, jak aktivně a zdravě zvládnout všechny výzvy spojené s menopauzou. Buďte v souladu se svým tělem a užijte si plnohodnotný život i v této fázi života!