V dnešní době, kdy se mnoho z nás snaží jíst zdravěji a efektivně podporovat svůj metabolismus, program Metabolic Balance přináší zajímavý pohled na volbu potravin. Dnes se konkrétně zaměřím na výběr mezi bramborami a topinambury. Na první pohled by se mohlo zdát, že oba tyto zdroje sacharidů jsou si velmi podobné, avšak v jídelních plánech Metabolic Balance se brambory vyskytují jen občas, omezeně, v určitých kombinacích a jsou upřednostňovány topinambury. V tomto článku se zaměříme na rozdíly mezi těmito dvěma potravinami, které jsou z pohledu obsahu sacharidů a škrobů na první pohled podobné, a vysvětlím, proč program Metabolic Balance preferuje topinambury. Ponořme se tedy do světa nutričních hodnot a objevme, jaký dopad má volba mezi topinambury a bramborami na náš metabolismus a celkové zdraví.
Jaký je tedy z pohledu Metabolic Balance rozdíl mezi bramborami a topinambury? A proč Metabolic Balance preferuje právě topinambury? Program Metabolic Balance skutečně preferuje topinambury před bramborami, i když obě potraviny obsahují podobné množství sacharidů?
1. Typ sacharidů
Topinambury totiž obsahují INULIN, což je typ vlákniny, který se chová úplně jinak než běžný škrob v bramborách. INULIN je rozpustná vláknina, která se ve střevě nerozkládá trávicími enzymy. Místo toho je metabolizován střevními bakteriemi, což vede k produkci krátkořetězcových mastných kyselin. Tyto kyseliny mají příznivý vliv na zdraví střev a pomáhají pozitivně regulovat hladinu cukru v krvi. Díky tomuto procesu inulin nepřispívá k rychlému zvýšení hladiny glukózy v krvi, na rozdíl od běžných škrobů, jaké obsahují brambory.
2. Glykemický Index (GI a glykemická zátěž (GL)
Topinambury mají také nižší glykemický index než brambory. Glykemický index je měřítkem, který ukazuje, jak rychle se potraviny rozkládají na glukózu a jak rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. Nízký GI topinambur znamená, že způsobují pomalejší a menší vzestup hladiny cukru v krvi. Je důležité také rozlišovat mezi glykemickým indexem (GI) a glykemickou zátěží (GL). Glykemický index je měřítkem, které ukazuje, jak rychle potraviny zvyšují hladinu glukózy v krvi, zatímco glykemická zátěž zohledňuje nejen rychlost zvýšení hladiny glukózy, ale také množství sacharidů v dané porci potraviny.
Inulin v topinamburech má nízký GI, protože se pomalu rozkládá a postupně uvolňuje glukózu. To vede k menšímu a pomalejšímu nárůstu hladiny cukru v krvi. Když se však podíváme na glykemickou zátěž, která zahrnuje množství konzumovaných sacharidů, topinambury mají nízkou GL kvůli svému vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu čistých sacharidů. Tato kombinace znamená, že i když se topinambury konzumují v normálních porcích, mají pouze malý vliv na hladinu glukózy v krvi.
Na druhou stranu, brambory mají vyšší GI a také mohou mít vyšší GL, závisle na způsobu přípravy a konzumovaném množství. To znamená, že brambory mohou vést k rychlejšímu a vyššímu nárůstu hladiny cukru v krvi, což může být problém při regulaci metabolismu a hladiny glukózy, což je důležitý faktor v programu Metabolic Balance.
3. Nutriční Hodnoty
Topinambury nabízejí i další výživové výhody, jako je vysoký obsah vlákniny, který pomáhá s trávením a pocitem sytosti, a jsou dobrým zdrojem některých vitamínů a minerálů.
Z těchto důvodů Metabolic Balance preferuje topinambury před bramborami, zejména kvůli jejich pozitivnímu vlivu na metabolismus a regulaci hladiny cukru v krvi.
Kalorické tabulky, ač jsou užitečným nástrojem pro orientační hodnocení energetické hodnoty potravin a obsahu jejich základních živin, tak samy o sobě nejsou dostatečné pro sestavení vyváženého a zdravého jídelníčku. Poskytují vlastně jen takové povrchní hodnocení, které může vést i k neúspěchu při hubnutí a restartu metabolismu.
Mnoho lidí si myslí, že je dostačující sestavit si svůj vlastní jídelníček jen na základě čtení knih nebo informací z internetu, ale bez hlubších nutričních znalostí a porozumění fyziologii a biochemii těla, může být člověk “mimo mísu”, aniž by o tom věděl (podobné situace vidím často u žen, které mě oslovují s tím, že jedí zdravě, hlídají si příjem kalorií a živin, že mají nastudováno spoustu knih, některé dokonce prošly rychlokurz pro výživové poradce, ale nehubnou a nelepší se jim zdraví a vlastně nevědí, co by měly změnit, aby jejich tělo začalo zase zdravě fungovat.)
Pro dosažení dlouhodobého úspěchu a metabolického i hormonálního zdraví je optimální poradit se s odborníkem, který musí nejprve znát vaši celkovou anamnézu, mít kvalitní vzdělání a potom je schopen poskytnout kompetentní a personalizované doporučení.
Program Metabolic Balance nabízí právě tento komplexní přístup, který zahrnuje individuální analýzu a plán stravování založený na individuálních osobních potřebách a cílech. Zaměřuje se nejen na hubnutí, ale primárně na celkové zlepšení zdraví, energetické hladiny a kvality života.
Program podporuje hormonální rovnováhu, optimalizaci metabolismu a zvyšuje pochopení vztahu mezi stravou a zdravím. Tento přístup může být pro mnoho žen atraktivní, protože nabízí nejen cestu k hubnutí, ale také cestu k lepšímu zdraví a pohodě. Metabolic Balance je díky tomu víc než jen dieta; je to životní styl, který podporuje dlouhodobé zdraví a spokojenost.
Pokud už nechcete sami hledat způsobem pokus x omyl, které potraviny a co za způsob stravování je pro vás zdravý a optimální a chcete vědět, které konkrétní potraviny, v jakých kombinacích a poměrech jsou pro vaše tělo nejlepší, zaregistrujte se do programu Metabolic Balance.
Stáhni si zdarma e-book
Objevte klíče ke štíhlejší postavě, skvělé kondici a celkovému zdraví během menopauzy! V eBooku najdete popsané konkrétní zásady a principy stravování, které vycházejí z německého nutričního programu Metabolic Balance, respektují metabolické a hormonální potřeby těla a mohou vám poodhalit, jak aktivně a zdravě zvládnout všechny výzvy spojené s menopauzou. Buďte v souladu se svým tělem a užijte si plnohodnotný život i v této fázi života!