Pokud přemýšlíte někdy nad tím, jestli jíte dostatek bílkovin, pak jste tady správně? Kolikrát jste už slyšeli, že bez proteinových doplňků nikdy nedosáhnete svých cílů? A kolik trenérů a výživových poradců vám už říkalo, že musíte přesně spočítat gramy bílkovin podle své tělesné hmotnosti, protože jinak vám to nebude stačit? Na internetu vidíme neustále překombinované talíře, kde je v jednom jídle maso, vejce, sýr, luštěniny a je to považováno z hlediska bílkovin za „zdravé jídlo“! A tak se možná snažíte inspirovat, zkoušíte proteinovou dietu, keto, paleo, low carb, ale ono se pořád nic neděje, a nebo děje, ale po čase zjistíte, že vám to vlastně vůbec nevyhovovalo. Pokud se v tomhle zmatku ztrácíte a nevíte, co je správné, nejste sami.
Pojďme se podívat na to, proč je důležitější kvalita bílkovin a jejich správná kombinace než jen slepé počítání gramů podle tabulek.
Řídit se tabulkami a přesně si počítat gramy bílkovin na 1 kg své váhy je zavádějící. I když budete mít na talíři dostatek všemožných a úžasných bílkovin, pokud nezohledníte kompatibilitu jejich aminokyselinového profilu a vstřebatelnost, vaše tělo je nevyužije efektivně.
Ano, vím, že spousta trenérů i výživových poradců tvrdí, že je nezbytné přesně spočítat gramy bílkovin, které denně potřebujete, ale v tomto tvrzení zapomínají ještě na klíčovou souvislost! Proto jsou všude na sociálních sítích vidět překombinovaná jídla, která obsahují třeba o 4 druhy bílkovin! Maso, sýr, ořechy, vejce atd.
Proteiny jsou hlavním stavebním kamenem všech buněk v našem těle a jsou pro nás nepostradatelné. Při některých dietních programech se občas na jejich důležitost zapomíná a hledí se výhradně na snížení energetického příjmu. Možná i proto, že mnoho lidí vlastně ani neví, které potraviny bílkovinu obsahují a jaká je jejich biologická hodnota a využitelnost. To jen pochopitelné, protože výživu většina lidí na vysoké škole nestudovala.
I při dodržování redukčních programů a snížení množství přísunu sacharidů a tuků, musíme tělu dodat potřebné množství bílkovin, aby všechny procesy v těle mohly probíhat správně a buňky se mohly plnohodnotně regenerovat a tvořit. K tomu potřebují nejen dostatečné množství proteinu ze stravy, ale hlavně takové druhy bílkovin, které tělo zásobí všemi esenciálními aminokyselinami. Aminokyseliny jsou základní stavební složky bílkovin. Jejich biologická hodnota je ovlivněna limitní aminokyselinou. Tělo může využít jen takové množství všech esenciálních aminokyselin, které limituje nejméně obsažená z nich.
Tato kombinace zajišťuje vysokou biologickou hodnotu díky správnému poměru aminokyselin a dobré stravitelnosti všech složek. Tělo využije téměř všechny přijaté bílkoviny, tedy skutečně 49.7 g bílkovin.
Podobné překombinované jídelníčky jsou často vidět na sociálních sítích.
Jaké jsou u tohoto jídla reálně využitelné bílkoviny?
Kombinace různých zdrojů bílkovin může vést k neefektivnímu využití kvůli různým limitním aminokyselinám. Pokud vezmeme v úvahu, že tělo může efektivně využít přibližně 60% bílkovin z této kombinace kvůli nerovnováze aminokyselin, tělo reálně využije přibližně 34.92 g bílkovin. Důležité je tedy nejen množství, ale i správná kombinace bílkovin pro efektivní využití aminokyselin.
Důležité je mít na paměti, že i když na první pohled může být u některých jídel obsah bílkovin vyšší, kombinace bílkovin s různou biologickou hodnotou může vést k nevyužití některých aminokyselin. Kombinováním bílkovin můžeme tedy ovlivnit jejich biologickou hodnotu pozitivně i negativně.
Výhodné kombinace bílkovin bývají některé kombinace rostlinné a živočišné bílkoviny, přičemž hraje důležitou roli i poměr kombinovaných potravin a individuální stav metabolismu každého člověka. Pro laiky je tohle dost složitá věda. Abyste předešli snižování biologické hodnoty jídel, stačí když budete dodržovat pravidlo jedné bílkoviny v jednom jídle a volit potraviny s vysokou biologickou hodnotou (konkrétní seznam a doporučení najdete na konci článku).
Pokud tedy chcete hubnout bez toho, aniž byste zatěžovali trávení a chtěli po svém těle, aby strávilo nekombinovatelná jídla, tak pamatujte, že kombinace potravin je klíčová! Při kombinaci bílkovin je důležité zajistit, aby jejich aminokyselinový profil byl vyvážený, jinak může dojít k nevyužití některých aminokyselin.
Z toho plyne, že potom nestačí mít přesně vypočteno kolik vaše tělo potřebuje gramů bílkovin, protože, pokud sice přesně víte, kolik gramů bílkovin vaše tělo potřebuje, ale nevíte, jak správně zkombinovat různé potraviny, aby byl jejich aminokyselinový profil vyvážený, může to vést k různým problémům.
Zde je několik konkrétních důsledků:
Nestačí tedy mít jen přesně vypočítáno, kolik gramů bílkovin vaše tělo potřebuje. Je důležité vědět, jak kombinovat různé potraviny, aby jejich aminokyselinový profil byl vyvážený a vaše tělo mohlo efektivně využít všechny přijaté bílkoviny. Správná kombinace potravin zajišťuje, že vaše tělo dostane všechny potřebné živiny, které podpoří zdraví, regeneraci a růst svalů, aniž by zatěžovalo orgány nebo vedlo k nárůstu hmotnosti.
V programu Metabolic Balance přistupujeme k výživě velmi individuálně a komplexně. Zohledňujeme několik klíčových faktorů, které ovlivňují schopnost těla vstřebávat a využívat bílkoviny.
Biologická hodnota (BV) bílkovin je měřítkem toho, jak dobře tělo může využít bílkoviny z určitého zdroje pro syntézu tělesných bílkovin. BV je uvedena v procentech, přičemž 100 % znamená maximální využitelnost.
V programu Metabolic Balance je klíčové vybírat bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou a kombinovat je se zeleninou, aby se zvýšila jejich stravitelnost a využitelnost. Doporučuje se vyhnout se kombinování více druhů bílkovin v jednom jídle, aby tělo mohlo efektivně využít všechny esenciální aminokyseliny a minimalizovalo nevyužité zbytky, které zatěžují organismus.
Držte se jednoduché zásady:
Dodržování těchto zásad pomáhá maximalizovat využití bílkovin a podporuje zdravý metabolismus a regeneraci těla.
Pokud chcete vědět více, stáhněte si některý z mých eBooků, kde najdete hlubší vysvětlení.
Nemusíte rozumět výživovým doporučením do hloubky a žít v nejistotě, zda jsou to ta správná. Tohle všechno za vás udělá program Metabolic Balance, který na to jde jinak.
V programu Metabolic Balance je každý jídelníček navržen tak, aby reflektoval individuální potřeby klienta na základě skutečných biochemických potřeb jeho těla, nikoli jen na základě obecných doporučení v tabulkách. Tímto přístupem je zajištěno, že tělo dostává optimální množství a kvalitu bílkovin, které může efektivně využít pro růst, regeneraci a celkové zdraví. Tento pečlivě přizpůsobený plán nejen zajišťuje efektivní využití všech přijatých živin, ale také podporuje zdravé hubnutí tím, že tělo ztrácí pouze tukovou tkáň, zatímco svalová hmota a ostatní tkáně se zkvalitňují a regenerují. Díky tomu klienti dosahují nejen úbytku hmotnosti, ale také zlepšení celkového zdraví a vitality.
Metabolic Balance není jen další dieta. Je to komplexní a vědecky podložený program, který bere v úvahu vaše individuální potřeby a vnitřní biochemii. Pokud jste unaveni z neustálého boje se svou váhou, výkyvy energie a zmatenými signály těla, je čas vyzkoušet něco, co skutečně funguje. Metabolic Balance vám poskytne nástroje a podporu, kterou potřebujete k dosažení skutečné rovnováhy a zdraví.
Napište mi nebo si rezervujte krátký 15 min. informační call zdarma.
Více informací o programu Metabolic Balance najdete zde.
Pokud chcete co nejdříve začít, najdete vše potřebné zde.
Stáhni si zdarma e-book
Objevte klíče ke štíhlejší postavě, skvělé kondici a celkovému zdraví během menopauzy! V eBooku najdete popsané konkrétní zásady a principy stravování, které vycházejí z německého nutričního programu Metabolic Balance, respektují metabolické a hormonální potřeby těla a mohou vám poodhalit, jak aktivně a zdravě zvládnout všechny výzvy spojené s menopauzou. Buďte v souladu se svým tělem a užijte si plnohodnotný život i v této fázi života!